Câciu, despre limita la numerar: Poţi cheltui un milion de lei pe zi, te duci la mai mulţi comercianţi şi dai 5.000 de lei la fiecare

Data publicării:
MInistrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Caciu.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Caciu. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, spune că limitarea plăţilor cash există din 1996 şi a explicat că între persoane fizice nu există nici o limitare. El a precizat că o persoană poate cheltui şi un milion de lei pe zi dacă merge la mai mulţi comercianţi şi lasă la fiecare câte 5.000 de lei, potrivit News.ro.

Întrebat dacă preferă cash sau card, Câciu a răspuns: „Şi cash, şi card. Prefer salariul pe card. Îl primesc pe card de 20 de ani”.

El a fost întrebat la Prima News cum a apărut această decizie cu limitarea de a cheltui mai mult de 5.000 de lei pe zi la un singur agent economic şi dacă el cheltuie mai mult de 5.000 de lei într-un singur loc.

„Nu prea umblu cu cash la mine. Limitarea aceasta a cashului există din 1996. Cred că ceea ce a lipsit în dezbaterea publică care ar trebui să aibă loc înainte ca legea să fie aprobată, o explicare cronologică a limitării cash-ului. Noi lucrăm cu două sintagme. A fost sintagma că dispare cash-ul şi a doua limitarea cashului. Această limitare nu este o noutate. Există această limitare din 1996. Între persoane fizice nu există limitare. Între persoana fizică care cumpără de la un agent economic există această limitare la 5.000 de lei, înainte era 10.000 de lei.

Există poate şi cazuri de oameni care cheltuie mai mult de 10.000 de lei la un singur comerciant. Poţi cheltui un milion de lei pe zi, te duci la atâţia comercianţi dai 5.000 de lei la fiecare”, a explicat Adrian Câciu.

„Între persoanele fizice nu există această oprelişte. Există o limitare la plăţile către un comerciant. Unde trebuie într-adevăr... s-a tranşat această problemă, să nu profite terţii, cum a fost cu sistemul bancar care a anunţat că o să crească comisioane, lucrurile acestea s-au tranşat. Dacă mai încape o discuţie este poate între companiile mici. Să fie mai mult de 1.000 de lei. Era 5.000 de lei dacă nu mă înşel. Trebuie o discuţie. Din ce înţeleg există discuţiile astea la nivel de Guvern, cu ministrul de Finanţe, cu IMM-urile să vadă exact care este nivelul care să nu conducă la un blocaj între micile companii”, a spus ministrul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri