Locurile de muncă neocupate în companii sunt din ce în ce mai multe. Tot mai puțin absolvenți se ridică la pretențiile angajatorilor. De aceea, corporaţiile îi mai școlesc odată pe cei selectați. Sunt nevoiți să îi înveţe noţiuni de bază.
Estera Anghelescu, departamentul dezvoltare personal: „Nu știu ce se așteaptă de la ei, nu știu cum să comunice, cum să interacționeze cu clienții, învață aceleași materii pe care le-au învățat de-a lungul anilor de studiu dar acestea nu sunt adaptate la nevoile actuale ale pieței.”
Cristina Anculescu, director de resurse umane: „Dacă mă uit la ce înseamnă sistemul de învățământ din România, pentru asigurări se face un singur curs la ASE. Ca atare noi ne luăm rolul de școală foarte în serios”
Problemele încep de la absolvirea liceului. Zeci de mii de tineri nu mai reușesc să ia și examenul de bacalaureat. Prin urmare își pied accesul la studiile superioare. De exemplu, în facultățile economice din Capitală învață 22.000 de studenți, față de 40.000 în urmă cu 15 ani. Angajatorii primesc multe CV-uri, dar aleg puțini candidați.
Cristina Mancaș, director de recrutare: „S-a întâmplat să avem un număr de posturi mai mare și să nu reușim să le ocupăm pe toate. Studenți și absolvenți pregătiți la nivel profesionist se găsesc din ce în ce mai greu.”
„M-am dus acum să vorbesc despre job, să văd ce posibilități am și m-au pus sa completez un cod, să vadă dacă reușesc, s-au uitat pe CV-ul meu. Nu ca anul trecut, de exemplu, când se uitau la CV și spuneau ok, îl scanez și treci mai departe. Deja se strânge cureaua și trebuie sa fie profesioniști din ce în ce mai buni, cel puțin în domeniul IT.”
În mediul privat salariile au crescut cu doar 4,4% anul trecut. O creștere mult mai importantă, de 19 procente, a fost în bonusurile acordate salariaților. Asigurări de viață, pensii private plătite de angajatori sau servicii medicale gratuite sunt câteva dintre aceste bonusuri.