Indiferent de suma la care va vinde, statul va marca o pierdere majoră. Pachetul acesta de acțiuni provine din conversia în titluri Rompetrol Rafinare a unei datorii la buget de 517 de milioane de euro. În toamna lui 2010 era scadentă o datorie de peste 600 de milioane de euro a rafinăriei la buget, eșalonată pe mai mulți ani sub formă de obligațiuni. Kazahii au plătit 54 de milioane de euro și restul datoriei 517 de milioane, a fost convertită în acțiuni în favoarea statului, care primea un pachet de aproape 45%. Kazahii au făcut atunci o plată mică tocmai pentru ca statul să nu devină acționar majoritar.
S-a ajuns inclusiv în justiție, dar după mai multe negocieri s-a ajuns la o înțelegere. Statul rămâne acționar. Acum doi ani a fost semnat un memorandum de statul român cu acționarul majoritar al Rompetrol, compania kazahă KazMunaiGaz, care prevede vânzarea prin licitație cu strigare a acestui pachet de acțiuni pentru suma minimă de 200 de milioane de dolari. Doar ca între timp Romeptrol a fost preluat de un grup chinez.
Chiar dacă va rămâne cu încă 18% din rafinărie chiar și dupa vânzare, statul tot va marca o pierdere uriașă, dacă vinde la circa 175 de milioane de euro. Numai de pe urma vânzării acestui pachet se va marca o pierdere de 135 de milioane de euro. E diferența față de prețul estimat de vânzare și valoarea lui în funcție de prețul la care s-a făcut conversia în acțiuni a datoriei.