Ruşii sunt unii dintre cei mai apreciaţi turişti. Cheltuiesc mulţi bani şi îşi petrec multe zile în hotel. Iar acum, şase milioane dintre ei nu mai au unde să îşi facă vacanţa.
Administraţia de la Moscova nu a mai permis zboruri directe spre Egipt după tragedia aviatică de anul trecut şi nu mai pot să cumpere vacanţe nici în Turcia după ce armata de acolo a doborât un avion militar rusesc.
România, Bulgaria şi Grecia încearcă acum să îi atragă pe turiştii ruşi rămaşi fără destinaţiile preferate. Autoritatea Naţională pentru Turism din ţara noastră şi 20 de agenţii de turism şi-au trimis oamenii direct la Moscova ca să promoveze obiectivele turistice România. Obiectivul este ca anul acesta să fie aduşi 100.000 de turişti ruşi, cu 30.000 mai mulţi decât vin de obicei. Printre destinaţiile pe care le caută se numără litoralul Mării Negre, Delta dar şi regiunile rurale din Bucovina și Maramureș.
Cum Rusia are probleme economice din cauza petrolului ieftin şi a sancţiunilor internaţionale, tarifele de cazare vor conta foarte mult. Hotelierii deja au anunţat că pregătesc o campanie numită „Litoralul pentru ruşi”, în care o noapte de cazare într-un hotel de 4 stele ar urma să pornească de la 10 euro. Însă, chiar dacă nu mai au puterea de cumpărare pe care o aveau cândva, ruşii continuă să se respecte. Atunci când se cazează, caută în general hoteluri care oferă servicii all inclusive.
Cu o experienţă mai mare decât România la acordarea de oferte turistice complete, Bulgaria are planuri şi mai mari. Vrea să atragă între 3 şi 5 milioane de turişti ruşi.
Guvernul de la Sofia lucrează la o relaxare a regimului vizelor, iar pe 1 februarieva fi inaugurat un call-center în limba rusă care le va oferi turiştilor detalii despre vacanțele din Bulgaria.
Însă România şi Bulgaria au un concurent redutabil: Grecia, care deja era o destinaţie tradiţională pentru turiştii ruşi. Oferă aceeaşi combinaţie de istorie şi litoral pe care o căutau cei care vizitau Egiptul. Însă Grecia este o ţară mai scumpă decât România şi Bulgaria, iar anul trecut a simţit indirect sancţiunile îndreptate împotriva Moscovei.
Numărul turistilor ruşi de pe litoralul grec a scăzut cu 62%. Au fost cu 700 de mii mai puţini în perioada ianuarie-septembrie. Însă acesta este un motiv în plus să îşi regândească ofertele. Grecia şi-a propus ca anul acesta să atragă două milioane de turişti ruşi.