Preţurile la locuinţe au scăzut cu 4,5 la sută faţă de începutul de an, până la un preţ mediu naţional de 934 de euro pe metru pătrat.
Este o medie care ia în calcul atât evoluția prețurilor la apartamentele vechi, cât și la cele noi.
În Bucureşti, cele mai mari ieftiniri au fost la apartamentele noi: -4,4 la sută în primele şase luni. Şi proprietarii de apartamente vechi au cerut cu 2,7 la sută mai puţin. Per total, declinul preţurilor la locuinţele din Capitală a fost în primul semestru de 3,9 la sută, ceea ce a dus preţul pe metrul pătrat cu 45 de euro în jos, până la 1.093 de euro.
Și locuințele din Brașov și-au pierdut din valoarea de vânzare. Apartamentele de acolo s-au vândut la preţuri cu 2,6 la sută mai mici, ceea ce înseamnă un preţ mediu pe metrul pătrat de 835 de euro.
Locuințele din Cluj-Napoca s-au scumpit cel mai mult la nivel naţional. Au avut un plus de 3,8 la sută în prima parte a anului, ceea ce a însemnat un preţ mediu de 930 de euro pe metrul pătrat. Locuinţele noi au condus plutonul scumpirilor, cu plus 7,4 la sută, aşa că preţul mediu pe metrul pătrat a ajuns la pragul de 930 de euro spre finele lunii iunie.
În Timişoara, scumpirea apartamentelor noi şi vechi a fost de 1,5 la sută, adică un plus de 12 euro pe metrul pătrat, până la o medie de 797 de euro. Proprietarii timişoreni de apartamente vechi au dictat tendinţa de scumpire, în timp ce locuinţele noi s-au ieftinit.
Pretenții mai ridicate au avut și proprietarii din Constanţa. Locuinţele la malul mării s-au scumpit, mai ales cele noi. Preţul mediu pe metrul pătrat a ajuns la 859 de euro.
Prețurile cerute de proprietari nu reflectă însă și valoarea reală la care se încheie contractele de vânzare-cumpărare. Accesul la creditare este mai limitat, iar banii pentru Programul Prima Casă, cel care a menținut în foarte mare măsură segmentul rezidențial, sunt pe terminate. Se vorbește despre o prelungire a programului, dar încă nu s-a luat o decizie.