BUSINESS CLUB. Reguli stricte pentru gazele de șist, pregătite de UE

Data publicării:
Berlaymont Comisia Europeana -AFP Mediafax Foto-GEORGES GOBET-5

Prin norme va fi impus un cadru de lucru și cel mai probabil vor fi impuse și pedepse pentru contaminarea mediului. Viitorul pachet de legi ar urma să impună măsuri de combatere a efectelor adverse posibile. Comisia vrea să impună norme clare în privința posibilei contaminări a pânzei freatice în urma exploatărilor sau gestionarea efectelor unor cutremure de mici amploare. Turbulenţele seismice nu pot fi controlate dacă ele apar, dar prin lege pot fi impuse de pildă despagubiri. Practic, ar urma să fie acoperite toate bazele până la impactul asupra calităţii aerului, poluarea fonică şi alte probleme de infrastructură cauzate de activitata industrială.

Cel mai probabil, se vor stabili şi măsurile punitive în caz că reglementările nu sunt respectate de companii şi de statele membre. Noile reglementări ar urma să ofere companiilor de petrol şi gaze certitudine şi predictibilitate, dar vor intra inevitabil în coliziune cu interesele industriilor mari consumatoare de energie şi cu anumite state membre, scrie Euractiv.

Însă este un moment important. Este prima dată când la nivel comunitar se discută despre o reglementare a exploatărilor de șist. Este oferit un cadru general de desfășurare, dar în același timp intenția poate fi interpretată și ca un moment în care, practic, la nivelul Uniunii este acceptată această resursă.

Marea Britanie este de acord cu extracţia şi pregăteşte chiar un regim fiscal care să încurajeze astfel de proiecte energetice. Polonia şi-a dorit cu disperare câştigarea independenţei de importurile ruseşti prin exploatarea gazelor de şist, însă rezultatele obţinute până acum sunt dezamăgitoare. Franţa a interzis de curând exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

România, pe de altă parte, este prinsă în bâlbâielile politice. România a acordat deja americanilor de la Chevron avize de explorare în perimetre din Vaslui şi in Dobrogea, dar decizia a iscat proteste de stradă. Cele mai mari temeri sunt legate de poluare, în condiţiile în car fracturarea hidraulică, singura metodă profitabilă de extracţie a gazelor de şist ar duce la poluare şi la cutremure. Opiniile sunt împărţite chiar şi la nivelul Uniunii Europene. În vreme ce comisarul pentru energie Gunther Oettinger le consideră un instrument util pentru reducerea preţurilor oferite de ruşi, comisarul pentru politici climatice, Connie Hedegaard, vorbeşte despre o mai mare eficienţă energetică ca mijloc de scădere a tarifelor. Este posibil ca preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, să includă legislaţia privind gazele de şist într-un pachet mai mare, care să cuprindă şi alte surse de energie neconvenţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Anca Țurcașiu, val de reacții pe rețelele sociale după ce s-a fotografiat alături de iubit: „Până la urmă...
Film Now
Sharon Stone și Kevin Costner au flirtat fără rețineri la o gală, după ce ea l-a apărat în timpul divorțului...
Adevarul
Avertismentul unui chirurg: „Un singur rezident a terminat Chirurgie generală, în generația mea eram 20-30...
Newsweek
Care pensionari rămân fără pensie de sărbători? Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 20 noiembrie
Digi Animal World
Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți...
Film Now
Nicole Kidman, adevărul despre fotografia virală apărută după divorțul de Tom Cruise: „Asta nu era viața...
UTV
Christina Aguilera, imagine rara alaturi de logodnicul ei, Matt Rutler, si cei doi copii, Max si Summer