În primele șase luni ale anului, piața asigurărilor din România a crescut cu 9% față de prima jumătate a lui 2014. A ajuns astfel la o valoare de 4,3 miliarde de lei, din care aproape 3,5 miliarde sunt asigurările generale. Din acestea însă, aproximativ jumătate sunt asigurările de răspundere civilă pentru vehicule, care au crescut cu aproape 20 de procente față de primele șase luni ale lui 2014, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară. Încasările mai mari ale asigurătorilor sunt explicate de faptul că s-au înmatriculat mai multe mașini. Dar și pentru că valoarea asigurării a crescut, iar polițele s-au scumpit.
Sunt multe mașini pe care noii proprietari le-au asigurat, însă alte tipuri de asigurări își găsesc greu cumpărător. Inclusiv cele obligatorii prin lege, dar greu de verificat de autorități.
„Grosul afacerilor vine din asigurarea auto, peste tot, nu numai în Capitală. Reprezintă cam 65% din total asigurări în România. Asigurarea de locuință este obligatorie, dar momentan avem doar 20% dintre locuințe asigurate”, a declarat Bogdan Andriescu, președintele UNSICAR.
Liderii pe segmentul RCA sunt tocmai companiile care au picat testele de stres ale ASF. Cu subscrieri de aproape 350 de milioane de lei, Euroins conduce clasamentul. Controlează un sfert din piața RCA-ului și e urmată de Astra, aflată acum în procedură de faliment, cu 20% din piață.
Pe locul al treilea se află Carpatica Asig care tocmai și-a majorat capitalul după ce un an a funcționat sub nivelul legal de solvabilitate.
Cele trei companii acaparează 60% din segmentul de RCA, iar succesul lor se datorează polițelor ieftine, deși mulți clienți se plâng că la nevoie sunt despăgubiți cu întârziere.
Dând la o parte RCA-ul, datele Autorității de Supraveghere Financiară arată că celelalte segmente s-au mișcat mai prost. Deși vânzările de mașini au crescut, asigurările CASCO au scăzut cu trei procente.
Asta în vreme ce asigurările de viață au crescut mult mai firav decât RCA-ul, cu 7,5%, iar asigurările de incendiu și alte calamități au avansat cinci procente.
Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția că, în România, piața asigurărilor e caracterizată de un grad mare de concentrare. Din 36 de companii, 10 dețin mai bine de 80% din piață. Jumătate din polițe se află în portofoliile a cinci companii - Allianz Țiriac, Omniasig, Astra, Groupama și Euroins.