Toată formularea aceasta sună a păsărească de bancher prețios, dar e o treaba destul de folositoare care, într-un final, ar permite băncilor să se împrumute mai ieftin ceea ce înseamnă de fapt că băncile vor avea bani atrași mai ușor și vor putea da credite la costuri ceva mai mici.
Care este rolul clienților? Prin ratele lor la case sunt garanția băncii. Practic, banca va putea să ia un împrumut pe baza unui împrumut. Formularea e debit pe baza unei creanțe, dar e prea specializată.
Fac în felul următor - fac pachet creditele ipotecare și se împrumută pe baza acestora, căci ce reprezintă ele de fapt altceva decât venituri viitoare?
Ratele clienților la case sunt venituri viitoare ale băncii. Banca ia creditele oamenilor și le face pachet. Desigur, cum piața imobiliară e în mișcare e complicat. Și atunci, prin lege, banca poate face emisiune de obligațiuni în dolari în valoare de 80% din valorea creditelor ipotecare puse gaj pentru locuințe și 60% pentru spații comerciale. Dar mai e problemă cu restanțele.
Dacă banca are un credit neperformant între cele puse gaj, trebuie să-l scoată din pachet și să-l înlocuiască cu unul bun care să acopere aceeași valoare. Prin urmare, legea introduce măsuri de protecție. Dar acestea nu sunt fără cusur. Și de aici încep problemele. Asemenea produse abia apar la noi, dar în lumea mare sunt perfecționate bine de tot. Genul acesta de produse financiare, ceva mai rafinate, au dat criza din 2008.
A început sub forma crizei subprime și apoi s-a amplificat. Practic, acestea erau credite riscante dar care erau frumos împachetate. Și așa făcute se vindeau de mai mutle ori de fiecare dată cu profit, prin tot felul de instrumente financiare derivate. Și aceste produse tot schimbându-și proprietarul pierdeau legătura cu activul suport, adică chestiunea tangibilă pe care fuseseră fundamentate, casele luate cu credit ipotecar. Evoluau de capul lor. Practic, acesta este riscul, să se piardă contactul cu realitatea și să se descopere că, de fapt, totul e un castel de nisip, fără o fundație serioasă.
Obligațiunile așa cum vor fi introduse, se bazează pe credite ipotecare, dar ele sunt tranzacționabile, se vând, și putem să avem același final. Dar e un risc care trebuie asumat. E o modalitate de a pune bani în mișcare, se încurajează și bursa noastră anemică. Riscuri există dar trebuie să ni le asumăm, căci e șansa la dezvoltare. Sectorul financiar trebuie dezvoltată, căci dezvoltarea lui oferă creștere economică. Și salarii mari.