Unele dintre cele mai puternice mărci din lume s-au călit în război. Nu în războaiele cu concurenţa însă, ci în războaiele mondiale. Dincolo de logo-urile prietenoase şi reclamele cu oameni zâmbitori stau companii pentru care conflictul a fost rampă de lansare. De multe ori, tocmai fiindcă livrau armatei produse celebre astăzi.
Frații Dassler au înființat Adidas și Puma
Bomboanele M&M au o istorie pe care Mars ar putea vrea s-o ţină ascunsă. Reţeta a fost inventată în timpul războiului civil spaniol. La o vizită pe front, Forrest Mars a observat că soldaţii mâncau bucăţele de ciocolată învelite într-o glazură de zahăr. Scopul - ciocolata nu se mai topea la soare. Ideea i-a surâs lui Mars, fiindcă vânzările de ciocolată se prăbuşeau vara.
Când s-a întors în Statele Unite, a pus la punct reţeta, s-a aliat cu fiul şefului de la Hersheys, William Murrie, şi a creat M&M - Mars şi Maurrie. Numai că la vizita pe front plecase cu un membru al altei familii din industria dulciurilor, Rowntree, care a dezvoltat în paralel bomboanele Smarties, care reprezintă şi în ziua de azi concurenţă M&M-urilor.
Nu sunt însă singurele dulciuri cu origini belicoase. Fanta a fost inventată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial fiindcă Germania nazistă fusese pusă sub un embargo comercial. Nu avea voie să importe o serie de produse, printre care şi cele folosite la fabricarea Coca Cola. Aşa că şeful Coca Cola Germania de la acea vreme s-a gândit să facă o băutură cu ce are la dispoziţie - zer şi resturi de fructe. Şi aşa a ieşit Fanta - care vine de la cuvântul german „Fantasie”.
Şi fantezia în materie de modă are rădăcini tot în marile războaie. Hugo Boss, înainte să fie cunoscut în lumea luxului a fost celebru în cercurile naziste. Fondatorul mărcii a fost membru al partidului nazist, iar în 1928 a câştigat un contract de furnizare a uniformelor Hitlerjunge şi SS.
Celebrii ochelari Aviator tot pentru militari au fost creaţi. Bausch & Lomb i-a făcut la cererea unui general al aviaţiei americane care voia o pereche de ochelari care să reducă durerile de cap şi stările de greaţă ale piloţilor. Prima pereche a fost creată în 1936, arată Business Insider, şi avea lentile de culoare verde pentru a filtra cât mai mult din lumina soarelui.
Războaiele nu numai că au adus succesul unor companii, dar le-au şi format aşa cum le ştim azi. În cel de-al Doilea Război Mondial fraţii Dassler, care au fondat Adidas şi Puma, încă lucrau împreună la o companie de pantofi. Relaţiile erau reci însă şi s-au rupt de tot chiar în timpul unui raid aerian. Rudi, cel care urma să fondeze Puma, ar fi fugit împreună cu soţia sa în buncărul ocupat deja de Adi, fratele său, fondatorul Adidas. Adi ar fi excalamat „Iar au venit ticăloşii!”, dar Rudi a crezut că se referă la el şi la soţia sa, nu la avioanele aliate. În 1945, compania la care erau asociaţi s-a rupt în două. Adi a numit jumătatea sa Adidas, iar Rudi i-a spus părţii lui Puma.