Euroinvest Intermed a fentat insolvența pe tot parcursul anului trecut. Cereri de a introduce mall-ul în admnistrare specială au existat de la începutul lui 2012, dar abia spre sfârșitul anului instanța a dat o decizie favorabilă la cererea a trei firme de construcții. Sunt companii care au de încasat bani și acum, deși acest mall a fost inaugurat în 2009.
Dezvoltatorii mall-ului Grand Arena susțin că au investit peste 180 de milioane de euro în acest centru. Însă veniturile nu sunt pe măsură. Ultimele date arată că veniturile au fost sub opt milioane de euro pe an.
Chiar dacă mall-ul înregistra un profit de două milioane de euro la această cifră de afaceri, datoriile fãcute pentru a dezvolta proiectul atârnau greu. Era vorba de 66 de milioane de euro. UniCredit a fost unul dintre finanțatorii proiectului.
Mall-ul are o suprafață comericalã de 45.000 mp care ar face loc la 180 de magazine. Până acum însă, s-au deschis circa 80, iar etajul al doilea al centrului este în mare parte neocupat.
Unele firme au început să părăsească mall-ul din cauza unor neînțelegeri cu administratorul acestuia. La sfârșitul anului 2011, Euroinvest a pierdut un proces de un milion de euro cu firma de consultanță Cegis, cea care s-a ocupat de închirierea spațiilor pentru magazine din proiect, înainte ca mall-ul să fie deschis. Motivul pentru care cele două companii au ajuns la proces a fost neplata către Cegis a serviciilor prestate.
Acesta nu este primul eșec al unui centru comercial din sudul Capitalei. Proiectul City Mall de la Eroii Revoluției a trecut prin faliment. A fost vândut pentru 17 milioane de euro către dezvoltatorul inițial al proiectului, un grec care în 2006 vindea același mall cu mai mult de 100 de milioane de euro. Liberty Center din Rahova a fost preluat anul trecut de către băncile creditoare în urma unui dosar de executare silită.