Proiectul de modificare a sistemului de plăți, aflat în dezbatere în Parlament, explică destul de clar cum pot fi transformate casele de marcat ale magazinelor în bancomate. Cine are card bancar se duce în magazin, cumpără un produs, iar atunci când îl achită prin POS îi poate cere casierului până la 300 de lei numerar.
Bancnotele sunt scoase din sertarul casei de marcat, iar o sumă egală pleacă din contul bancar al posesorului de card în cel al magazinului.
Practic, clientul cumpără bani gheață și îi plătește cu banii electronici de pe card. Comerciantul nu ar pierde nimic, deoarece proiectul de lege prevede ca toate comisioanele acestei operațiuni să fie achitate de client. Ba mai mult, cine vrea sa folosească magazinele pe post de case de marcat este obligat să cumpere ceva. Chiar și așa, micile magazine sunt nemulțumite de această idee.
„E contradictorie pentru că, pe deoparte, vine ANAF-ul și îți spune sa nu ții bani în casă, pentru că vine și te amendează. Și îți închide magazinul și te nenorocește. Or, dacă nu faci vânzari, nu ai de unde să dai bani. Dacă aduci bani de acasă, vine ANAF-ul și ți-i ia. Chiar nu înțeleg de ce era necesar să ne complicăm tocmai acum”, spune Maria Muntean, președintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii.
Proiectul de lege nu obligă însă magazinele să aducă bani de acasă, ci să elibereze numerar doar în limita bancnotelor pe care le au în sertarele caselor de marcat. Sistemul se numeşte cash back și există de multă vreme în Occident, iar în ultimii ani a început să apară și în țările din Europa de Est.
În Vest sistemul a fost gândit pentru a scuti posesorii de card de un drum la bancomat. Iar comercianții occidentali nu sunt deloc deranjați.
În România însă, acest sistem ar avea un cu totul alt scop. Potrivit expunerii de motive semnate de cei 31 de deputați PSD, PNL, UDMR și PP-DD care susțin proiectul, sistemul cash back ar trebui să compenseze lipsa de bancomate în mediul rural și în orașele mici.
Lipsa bancomatelor în mediul rural din România este o realitate. Dar deputații par să ignore faptul că în comunele din România nu prea există nici magazine care să accepte plata cu cardul. Iar fără POS, banii nu pot fi scoși din casa de marcat.
Magazinele nu se grăbesc să accepte plata cu cardul, deoarece este urmărită și fiscalizată, cred companiile care administrează sistemele de plăți electronice.
Așa că modificarea legii s-ar putea să nu rezolve cu nimic situația din mediul rural, unde puținii posesori de card nu au unde să își scoata banii.
Și tocmai din cauza accesului limitat la serviciile bancare, numărul posesorilor de conturi și carduri este mic. România este una dintre țările cu cel mai redus nivel de bancarizare din Europa.
Și, în același timp, este una dintre țările în care se fac cele mai multe plăți cash. Pentru că, în ciuda comisioanelor pe care trebuie sa le plătească, posesorii de card preferă să își scoată banii de la bancomat.