Business Club | Exportăm servicii de miliarde de euro

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-4

Între ianuarie și octombrie a crescut cu 85%. E un procent foarte mare, dar de data aceasta nu ritmul de creștere este important, ci nivelul. Pentru că este mic și probabil că și la final de an va fi sub unu la sută din Produsul Intern Brut. Creșterea este mare, doar că venim de foarte jos, după anii de ajustare post criză. În 2008, România a avut un deficit de cont curent de aproape 12% din Produsul Intern Brut, era uriaș, dezechilibrele economie erau mari și am fost taxați pentru asta.

Deficitul cel mare este pe bunuri. Importăm mărfuri din afară mai mult decât exportăm, deja tot anul am avut această tendință și e explicabilă prin creșterea consumului. Suntem însă exportatori neți de servicii. Chiar cu destul de mult, încât să acopere deficitul de la bunuri. O mare parte din acestea sunt servicii de transport. Mai avem serviciile de IT, de call center, sunt domenii care se dezvoltă accelerat.

Apoi înregistrăm un deficit mare, de peste trei miliarde de euro, la ceea ce se numesc venituri primare. În această categorie apar investițiile, de orice fel sunt ele, de capital, de portofoliu. În diverse active. Cele 3,1 miliarde reprezintă deficitul pentru că ieșirile pe această zona sunt de peste cinci miliarde de euro. S-a mai compensat cu intrări pentru a ajunge la cele trei miliarde. În mare parte ieșirile sunt reprezentate de repatrieri de profit ale marilor grupuri străine active la noi, sau diverse lichidări de poziții din investițiile de protofoliu, venite aici să facă un ban bun, rapid.

Apoi avem un plus la venituri secundare. Acestea reprezintă transferuri curente de bani în și din țară făcute de persoane. Aici sunt cuprinși și banii celor care muncesc în străinătate, căpșunarilor cum li se spunea într-o vreme, însă în ultimii ani avem mai ales forță de muncă înalt calificată plecată peste graniță și termenul deja devine nepotrivit.

Deficitul de cont curent nu este o problemă chiar dacă acum crește accelerat. Este foarte mic și e loc de mai mult, mai ales că e semn că se mișca lucruri prin economie. Desigur, ar fi mult mai bine să avem excedent de cont curent, adică să intre mai mulți bani în țară decât pleacă. Dar și când e deficit importnat este ca el să fie finanțat. Și este. Investițiile străine directe la zece luni au ajuns la aproape 2,8 miliarde de euro, în creștere cu 75% față de aceiași perioadă a anului trecut. E drept, ne comparăm cu un an slab la acest capitol, dar avem totuși un avans bun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani