Business Club | Exportăm servicii de miliarde de euro

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-4

Între ianuarie și octombrie a crescut cu 85%. E un procent foarte mare, dar de data aceasta nu ritmul de creștere este important, ci nivelul. Pentru că este mic și probabil că și la final de an va fi sub unu la sută din Produsul Intern Brut. Creșterea este mare, doar că venim de foarte jos, după anii de ajustare post criză. În 2008, România a avut un deficit de cont curent de aproape 12% din Produsul Intern Brut, era uriaș, dezechilibrele economie erau mari și am fost taxați pentru asta.

Deficitul cel mare este pe bunuri. Importăm mărfuri din afară mai mult decât exportăm, deja tot anul am avut această tendință și e explicabilă prin creșterea consumului. Suntem însă exportatori neți de servicii. Chiar cu destul de mult, încât să acopere deficitul de la bunuri. O mare parte din acestea sunt servicii de transport. Mai avem serviciile de IT, de call center, sunt domenii care se dezvoltă accelerat.

Apoi înregistrăm un deficit mare, de peste trei miliarde de euro, la ceea ce se numesc venituri primare. În această categorie apar investițiile, de orice fel sunt ele, de capital, de portofoliu. În diverse active. Cele 3,1 miliarde reprezintă deficitul pentru că ieșirile pe această zona sunt de peste cinci miliarde de euro. S-a mai compensat cu intrări pentru a ajunge la cele trei miliarde. În mare parte ieșirile sunt reprezentate de repatrieri de profit ale marilor grupuri străine active la noi, sau diverse lichidări de poziții din investițiile de protofoliu, venite aici să facă un ban bun, rapid.

Apoi avem un plus la venituri secundare. Acestea reprezintă transferuri curente de bani în și din țară făcute de persoane. Aici sunt cuprinși și banii celor care muncesc în străinătate, căpșunarilor cum li se spunea într-o vreme, însă în ultimii ani avem mai ales forță de muncă înalt calificată plecată peste graniță și termenul deja devine nepotrivit.

Deficitul de cont curent nu este o problemă chiar dacă acum crește accelerat. Este foarte mic și e loc de mai mult, mai ales că e semn că se mișca lucruri prin economie. Desigur, ar fi mult mai bine să avem excedent de cont curent, adică să intre mai mulți bani în țară decât pleacă. Dar și când e deficit importnat este ca el să fie finanțat. Și este. Investițiile străine directe la zece luni au ajuns la aproape 2,8 miliarde de euro, în creștere cu 75% față de aceiași perioadă a anului trecut. E drept, ne comparăm cu un an slab la acest capitol, dar avem totuși un avans bun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...