Planul e ca 60 de firme IT să participe la cursuri de pregătire, unde îşi vor prezenta planul de dezvoltare în faţa investitorilor. Vor fi alese câte zece din şase regiuni ale ţării. Cerinţele nu sunt mari. Condiţia este ca firma să nu fie în insolvenţă.
„Primul program pe care îl vom lansa presupune mai multe cursuri de pregătire, la care vor participa un număr mare de antreprenori. Vrem să realizăm o legătură între investitori şi antreprenori,” declară Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.
La preselecţia organizată în primăvara acestui an poate participa orice companie IT care vrea să se extindă în străinătate sau să îşi dezvolte activitatea şi are nevoie de bani. În schimbul lor trebuie să cedeze o parte din firmă către investitori, fie în urma listării pe bursă, fie în urma atragerii directe a unei infuzii de capital de la un investitor privat.
„Important este să îi descoperim şi să le găsim, să spun aşa, finanţare. E foarte greu în partea bancară nu îşi găsesc. Produci soft, faci ceva tehnologic, sistemul bancar financiar nu are apetit pentru finanţarea acestui tip de afacere, eu m-am intâlnit cu mulţi antreprenori,” explică Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor.
Prima companie autohtona din industria IT s-a listat la bursa în 2015, după ce a avut o creştere a afacerii de peste o mie la suta în ultimii ani.
„Companiile din această industrie, mici, mari, liber profesioniştii, un segment de activitate economică destul de performant competitiv care are rezultate. Nu puţine sunt ideile produse de firme vândute peste hotare marilor companii,” spune Laurenţiu Roşoiu, preşedintele unei firme de investiţii.
Dacă se listează, cele mai multe start up-uri vor ajunge pe piaţa alternativă a bursei, AeRO, cu reguli şi cerinţe mai mici. Piaţa principală este mai dificilă şi acolo, de fapt, are o mare problemă bursa de la Bucureşti. Ultima listare a unei companii private pe piaţa principală s-a făcut în 2008. A mai existat o încercare eşuată a Adeplast în 2013, iar în rest au fost doar oferte publice ale companiilor de stat, dar şi acestea s-au făcut la presiunile creditorilor internaţionali ai ţării. Ultima a fost listarea Electrica la jumătatea lui 2014.
Nici contextul actual nu este unul foarte bun pentru listări. Bursele din întreaga lume au fost pe scădere de la începutul anului. Pe bursa de la New York nu a fost nicio ofertă publică iniţială în luna ianuarie.
Pe bursa de la Bucureşti există 84 de emitenţi. În acest an, media zilnică a tranzacţiilor a fost sub 7 milioane de euro pe zi. Capitalizarea totală a bursei este de circa 29 de miliarde de euro, adică sub 20% din produsul intern brut. În Polonia capitalizarea ajunge la 62% din PIB.
Piaţa românească e mică şi neinteresantă. Ţine însă şi de modelul în care preferă unii antreprenori români să facă afaceri. Listarea înseamnă să devină transparenţi în afaceri, să cedeze o parte, sau integral, controlul companiei, să joace după reguli, ceea ce unora li se pare incomod, cu toate că listarea pe bursă este una dintre cele mai bune forme de finanţare.