Când a fost declarată în incapacitate de plată, Astra Asigurări avea în lucru 150 de dosare de daună provenind din vânzarea polițelor obligatorii împotriva dezastrelor, anunţă profit.ro. Acestea ar urma să treacă din sarcina fondului de garantare către PAID. Însă nu există o soluţie legală în acest moment.
Astra Asigurări este cel mai important acționar al PAID, cu o cotă de 15% din capital.
Aceasta este o asociere în care mai multe companii din asigurări au dreptul să vândă asigurări obligatorii de locuinţe de 20 sau 10 euro pe an, în funcţie de materialul de construcţie.
Deşi daunele pentru poliţe PAID la care despăgubirile sunt relativ reduse, până la 20.000 de euro, nu reprezintă o sarcină mare, totuşi mai sunt scoase din joc unele costuri pentru fondul de garantare.
Odată cu falimentul Astra, despăgubirile trebuie plătite din fondul de garantare. Acesta are sub un miliard de lei la dispoziţie, bani strânşi de la asigurători.
Tribunalul Bucureşti a amânat de două ori până acum luarea unei hotărâri în privinţa falimentului Astra. Şi până nu există o decizie definitivă în instanţă, totul este blocat.
Nu se pot acorda despăgubiri. Şi tocmai aceste amânări au generat speculaţii în ideea că se întârzie pentru că fondul nu este încă pregătit să acopere pagubele.
În total, Fondul de Garantare a preluat 57.000 de dosare de daună şi peste două milioane de contracte de asigurare.
Însă chiar şi moartă, Astra ar mai putea valora ceva. Trei investitori străini sunt interesaţi să preia portofoliul Astra după ce compania de asigurări controlată de Dan Adamescu va intra oficial în faliment, anunţă Ziarul Financiar. Practic şi astfel ar putea fi scutit fondul de garantare de pagube viitoare din poliţele Astra.
Înainte ca activitatea sa să fie întreruptă, Astra avea un portofoliu de peste 840.000 de poliţe RCA, adică 18% din întreaga piaţă a asigurărilor auto obligatorii.