Dedesubturile tranzacției făcute publică astăzi de grupul rus Mechel, care a vândut pe 70 de dolari, sau 230 de lei, cele cinci unități metalurgice pe care le deținea în România, nu sunt foarte clare. Potrivit analizei echipei emisiunii „Business Club”, această operațiune poate să fie un transfer de acțiuni către un vehicul financiar, ceea ce ar fi bine, pentru că atunci ar exista umbrela marelui grup.
Dacă e vânzare în toată regula, atunci ar putea apărea probleme, pentru că este o firmă mică, fără putere prea mare și atunci viitorul nu sună bine pentru combinate. În plus, sunt încă multe lucruri neclare în legătură cu această firmă.
În ce afaceri s-a implicat compania cumpărătoare
Prețul peste departe ce-și doreau rușii pentru combinatele din România în toamna anului trecut Ei voiau în total 150 de milioane de dolari, o sumă considerată mare de experți, dar au primit 70 de dolari.
Invest Nikarom este o firmă cu afaceri de circa 400.000 de euro și pierderi de aproape 30.000 de euro. S-a ocupat în general de afaceri mici, mai ales de livrare de echipamente.
A furnizat piese de schimb pentru elicoptere de proveniență rusească ale ministerul de Interne. Anul trecut, s-a înscris la privatizarea Cuprumin, vânzare care a eșuat.
Invest Nikarom a avut un contract cu o companie de stat în 2005, când ministru al Economiei era Codruț Sereș. Era vorba de un contract de dezafectare a unui bloc de la complexul energetic Turceni. Însă contractul nu a fost dus la bun sfârșit și a fost preluat de Mechel Târgovişte.
Pierderi aproape 50 de milioane de euro
Firmele din România ale Mechel au fost vândute aproape pe nimic pentru că sunt neperformante. În 2011, combinatele au avut afaceri totale de peste un miliard de euro, însă în prima parte a anului s-au prăbuşit la jumătate. Pierderile au ajuns la aproape 50 de milioane de euro, iar companiile stau pe stocuri uriaşe de oţel şi produse prelucrate. Pentru acest an pierderile sunt estimate la 60 de milioane de euro.
Mechel are peste 5.000 de angajaţi în România şi în condiţiile dure din 2012 a început concedierile. Vânzarea activelor din România făcea parte dintr-un plan mai larg de a vinde nu mai puţin de 14 firme din Europa Centrală şi de Est pe care vroia între 2,5 şi 3,3 miliarde de dolari.
Mechel plăteşte extinderea agresivă din ultimii ani. Acum trebuie să vândă ca să poată acoperi o parte din datoriile de peste 9 miliarde de dolari.
Mechel intrat pe piaţa românească în 2002, când a cumpărat de la stat combinatul siderurgic de la Târgovişte. Apoi s-a extins prin achiziţii succesive, ultima făcută acum patru ani.