În ultimii ani chiriile nu au fost îngheţate, ci au fluctuat în funcţie de oferta de locuinţe şi de sosirile de studenţi şi angajaţi în marile oraşe. Până în vara lui 2013, unele chirii încă au fost în scădere. A urmat însă o creştere constantă care s-a accelerat în ultimul an.
O analiză a ofertelor publicate de angenţiile imobiliare arată că în Capitală, în cel mai populat cartier, Drumul Taberei, garsonierele au o chirie cu 20 de euro mai mare decât anul trecut. La apartamentele cu două şi trei camere chiria a crescut cu aproximativ zece euro.
Un recent studiu realizat de imobiliare.ro arată că în Cluj chiriile au crescut la fel de repede ca preţul apartamentelor. Cazarea în garsoniere s-a menţinut la 250 de euro pe lună, însă chiria apartamentelor cu două camere a crescut cu 20 de euro, iar chiria apartamentelor cu trei camere a crescut cu nu mai puţin de 90 de euro.
Şi la Braşov, ofertele publicate în prezent sunt cu câteva zeci de euro mai mari decât cele de anul trecut. Cel mai mult au crescut chiriile la garsoniere şi la apartamentele cu trei camere.
Şi în Constanţa au crescut mult chiriile. La garsoniere cea mai întâlnită ofertă este de 200 de euro pe lună, la apartamentele cu două camere de 300 de euro, iar la cele cu trei camere fluctuaţiile sunt foarte mari în funcţie de zonă, însă media este undeva la 400 de euro pe lună.
Însă creşterile chiriilor din ultimul an ar putea fi doar un fenomen temporar şi atipic. Este o perioadă cu dobânzi mici la creditele imobiliare, iar proprietarii de apartamente nu vor putea cere chirii cu mult mai mari decât ratele la bancă. În cazul unor credite precum cele din programul Prima Casă, ratele deja sunt mai mici decât chiriile din unele oraşe mari.
În plus, creşterea vânzărilor de apartamente va reduce numărul de chiriaşi şi va pune şi mai multă presiune pe proprietarii care vor să îşi închirieze locuinţele. Pretenţiile lor tot mai mari din ultima perioadă ar putea fi doar un debuşeu după anii de criză în care nu şi-au permis să ceară chirii prea mari. Însă, în momentul în care apele se vor linişti pe piaţa imobiliară, proprietarii s-ar putea mulţumi cu mai puţin.