BUSINESS CLUB. Cafeaua verde din România s-a scumpit cu 30 la sută în ultimul an

Data publicării:
cafea mfax

Cafeaua este exemplul clasic că în România conceptul de ieftinire este neîntâlnit. La cafea în aceste vremuri avem toate ingredientele pentru o ieftinire serioasă la consumator. Față de începutul lui 2011, prețul pe piața internațională este de aproaspe trei ori mai mic. Și în doi ani, în România cafeaua s-a tot scumpit. Costurile s-au transformat în marjă de profit cât mai mare.

Cafeaua verde din România s-a scumpit cu 30 la sută în ultimul an. Asta în vreme ce cotaţia internaţională pentru aceeaşi cafea a scăzut cu peste 30 la sută, arată o analiză a casei de brokeraj XTB în perioada ianuarie 2012-ianuarie 2013. S-a ajuns astfel ca un kilogram de cafea verde să coste 45 de lei în prezent, faţă de 35 de lei acum un an. Parte din creştere a fost generată de un curs de schimb mai ridicat cu cinci la sută folosit la calcularea accizei pentru cafea începând cu 1 ianuarie 2013. Însă până la un plus de 30%, cât s-a înregistrat, este mult.

„Această cafea verde nu poate fi cumpărată foarte uşor în România şi cei care sunt interesaţi să o procure apelează la anumiţi intermediari şi de aceea şi preţul acesta crescut”, spune Răzvan Mihai, analist tehnic XTB.

Cafeaua verde este produsă în cantități mari în America de Sud sau în Africa, iar apoi ajunge în Europa prin Spania, Germania sau Franța. Tot acest lanț de intermediari face ca prețul cafelei să fie mai crescut în piețele de desfacere mai mici, cum este cea din România.

Și cafeaua arabică prăjită are un preţ foarte ridicat. Media preţurilor la cele mai consumate mărci este de 50 de lei pe kilogram. Din această valoare, un leu înseamnă acciza, 10 lei este materia primă- cafeaua verde, iar restul de 39 de lei reprezintă costurile şi mai ales adaosul pe tot lanţul comercial.

„Cei mai mari producători de cafea şi comercianţi aduc cafeaua pe piaţa din România la un preţ mai mic pentru că pe piaţa internaţională a scăzut cu 34 la sută preţul cafelei verzi, şi-atunci ei se bazează pe un preţ mai mic pentru a crea o cerere mai mare”, explică Răzvan Mihai.

Preţurile ridicate ale cafelei menţin consumul de cafea la niveluri scăzute în comparaţie cu alte ţări ale Uniunii Europene. Un român consumă, în medie, 2,5 kilograme de cafea, de aproape 10 ori mai puţin decât un luxemburghez. Chiar şi Bulgaria înregistrează un consum mai mare, de trei kilograme pe cap de locuitor.

De alfel, România este şi una dintre puţinele ţări membre ale Uniunii Europene în care cafeaua este accizată. Doar în Germania şi în Letonia mai există accize la cafea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Programul pe care trebuie să îl folosești mereu la mașina de spălat. Este singurul care nu strică hainele
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”