Într-un contract încheiat pe 2011, pentru Ministerul Educaţiei, dintr-un total de 186.000 de licenţe, 40 la sută au ajuns să nu fie folosite. Ministerul a plătit pentru toate licenţele aproape 14 milioane de euro. Asta înseamnă că 5,4 milioane de euro au fost bani dați fără folos, potrivit raportului Curții de Conturi, citat de Ziarul Financiar.
Este un contract pentru care, potrivit Corpului de Control al premierului, vinovat se face fostul ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme.
Dar s-ar putea să fie o problemă moștenită. În 2009, s-au cumpărat licențe de 90 de milioane de euro, o sumă uriașă dată printr-un contract făcut în mare grabă, o grabă justificată de faptul că expirau acordurile deja încheiate.
La momentul respectiv, ministru al Comunicaţiilor era Gabriel Sandu. Totul s-ar fi făcut prin intermediul unei firme, D-Soft, un vechi partener Microsoft, care a avut de-a lungul timpului mai multe contracte cu statul român.
Scandalul din jurul acestei încredințări a făcut ca respectivul contract să fie suspendat și organizată o nouă licitație. În care au apărut noi actori, dar si noi increngaturi. DIM Soft era doar parte a unui consortiu, din care mai faceau parte firme înregistrate în Elveția și Cipru.
Printre acestea și D-con.net. La sfârșitul aceluiași an, 2009, se anunța tranzacția prin care D-con.net prelua firma românească DIM Soft pentru 3 milioane de euro.
Contractul a fost şi în atenţia autorităţilor americane care au declanşat o investigaţie asupra Microsoft, suspectat că ar fi dat mită ca să încheie contracte cu statul român. Anchetatorii americani susţin că licenţele ar fi fost luate cu o reducere de 62 la sută, dar că în acte scăderea de preţ nu s-ar mai fi regăsit.
Ea ar fi intrat direct în buzunarele celor care au facilitat încheierea acestei afaceri. În ciuda acuzaţiilor, Microsoft a continuat să primească bani de la statul român pentru licenţe.
Anul trecut, a încasat circa 24 de milioane de euro pentru licenţe de Windows XP, un sistem de operare lansat în urmă cu 12 ani.