E acea situație în care un proces va deveni precedent și banca va trebui să elimine din toate contractele respectiva clauză, considerată de instanță abuzivă. Era o prevedere care trebuia să intre în vigoare la începutul anului, dar s-a amânat șase luni.
Nu mai departe de acum două săptămâni, se vorbea de pagube de 600 de milioane de euro. Acum, foarte rapid, suma aproape s-a dublat. Studiul are la bază o simulare BNR, dar se bazează pe datele transmise de banci.
Deși sunt unii jucători din piață care susțin că nu vor avea pierderi, suma acesta mare este făcută să inducă teama că ar fi pus în pericol sistemul. De fapt, băncile aflate sub presiune pun presiune. Și speră să aibă trecere la guvern și FMI. E o situație ca și în cazul ordonanței 50, cea a creditelor din urmă cu trei ani. Respectivul act normativ, care promitea o revoluție în materie de costuri ascunse din contractele de credit, a eșuat lamentabil prin modificări de prevederi în Parlament. Atunci, FMI și BNR au insistat, sub pretextul că ar aduce pierderi și ar putea pune în pericol sistemul bancar.