E ciudat cum în epoca plasmelor și LCD-urilor se plătesc prostiile făcute în vremea televizoarelor cu tub. Dacă va fi descoperit și un cartel al televizoarelor cu lămpi ar fi interesant de urmărit finalitatea. Însă, dincolo de glumă, este treabă serioasă și arată de fapt că mai devreme sau mai târziu cartelurile sunt descoperite.
Două treimi din amendă a picat în spatele a două companii, Philips şi LG. Erau capii răutăților și a fost vorba de fapt de două carteluri care, între 1996 și 2006, au avut înțelegeri să nu se calce pe picioare. Erau șapte firme și aveau înțelegeri pentru fixarea prețurilor, pentru împărțirea clienților și pentru eliminarea intrușilor. Practic, erau acoperite toate bazele pentru a controla piața.
O companie scutită de amendă, reducere pentru alte trei
Singurii scutiţi de la plata amenzii sunt chinezii de la Chunghwa, cei care au dezvăluit Comisiei Europene existenţa acestor înţelegeri. Alte trei companii, Samsung, Philips și Technicolor, au primit o reducere a amenzilor pentru că au colaborat în timpul investigaţiei derulate de Comisia Europeană.
Comisia europeană arată într-un comunicat că cele două carteluri au fost făcute după manual şi că toate grupurile implicate erau conştiente că încalcă legea. Investigaţia a scos la iveală documente care avertizau salariaţii să păstreze secretul faţă de clienţi şi faţă de Comisia Europeană.
Comportamentul anticoncurenţial al celor şapte grupuri a afectat piaţa europeană de televizoare şi calculatoare, pentru că tuburile catodice au reprezentat o componentă importantă pentru televizoarele color şi monitoarele de calculatoare. Acestea însemnau cam 50-70 % din preţul produselor finale.