Creditorii Lehman Brothers vor primi săptămâna viitoare încă 1,6 miliarde de dolari. Aşa se face că de când Lehman s-a prăbuşit, suma încasată de pe urma lichidării fostei bănci de investiţii va urca la 107 miliarde de dolari. Grosul banilor nu a mers însă către cei care împrumutaseră banca câtă vreme aceasta era activă, ci către fondurile care au cumpărat obligaţiunile DUPĂ ce Lehman a dat faliment.
După prăbuşirea băncii, creditorii ei au avut de ales între a aştepta ani întregi pentru a primi o mică parte din banii investiţi în Lehman SAU a vinde altcuiva obligaţiunile deţinute, pe sume derizorii. Mulţi au ales varianta a doua - dar cum falimentul încă răsuna, titlurile Lehman au fost vândute la preţuri foarte mici. Şi atunci au apărut vulturii.
Au cumpărat obligaţiunile la preţuri de nimic şi ... au aşteptat. Creditorii trebuiau să primească 18 cenți pentru un dolar investit, spunea iniţial planul de lichidare - acum s-a ajuns să primească şi 77 de cenţi, în cazul creditorilor diviziei de tranzacţii cu mărfuri. Ţinând cont că mulţi nu au investit, de fapt, un dolar, ci poate doar câţiva cenţi, profitul de pe urma falimentului băncii a fost uriaş.
Paul Singer, de pildă, părintele fondului speculativ Elliott Associates, a cumpărat obligaţiuni Lehman în valoare de 11 milioane de dolari de la guvernul din Peru, iar pe baza titlurilor a primit apoi 58 de milioane de la administratorul responsabil cu lichidarea băncii. Mulţi s-au îmbogăţit de pe urma falimentului Lehman în acelaşi mod - au cumpărat obligaţiunile ieftin după care sumele primite au tot crescut.
Afacerea prăbuşirii Lehman e atât de mare, încât practic din cele 107 miliarde distribuite creditorilor, trei sferturi din sumă a mers la terţi, adică la cei care au cumpărat obligaţiunile de la creditorii iniţiali.
Tocmai interesul mare din partea fondurilor speculative a crescut valoarea obligaţiunilor în timp. Dublat şi de câştigurile mai mari din imobiliare şi din instrumente derivate, a rezultat un flux constant de venituri pentru recuperatori.
Lehman Brothers era a patra cea mai mare bancă de investiţii din Statele Unite, iar prăbuşirea sa a fost cel mai mare faliment din istoria Americii. În luna septembrie va distribui bani către creditori pentru a zecea oară şi se estimează că va mai trăi alţi câţiva ani doar pentru a-i plăti pe aceştia.
Din căderea Lehman a câştigat şi compania care s-a ocupat de curăţenia de după faliment - Alvarez & Marsal a încasat peste 600 de milioane de dolari de pe urma reorganizării băncii, în aşa fel încât să poată returna o parte din bani creditorilor.