ACTUALIZARE 12.20. Bursa de Valori Bucureşti începe să-şi revină uşor. Principalul indice a crescut cu peste 1%, după ce în prima oră a şedinţei de tranzacţionare scăzuse cu peste 2%.
Scăderile de la BVB au fost un răspuns la ceea ce s-a întâmplat pe piața chineză, situație reflectată și pe bursele europene și americane.
„Astăzi pare că situaţia se calmează. Trebuie să avem în vedere că aceste scăderi nu sunt datorate unor probleme economice din România, însă nici nu trebuie să cădem în cealaltă extremă, să considerăm că bursa de la București sau economia românească nu sunt afectate de evenimentele globale. La nivel global, semnalele sunt puţine, pentru a avea o probabilitate de recesiune globală. Bursa este un indicator al mersului economiei. S-a întâmplat ca scăderi de pe bursă să prevestească probleme economice serioase”, spune Darie Moldovan, consultant de energie SSIF Broker.
Chiar și așa, agenția de brokeraj a listat astăzi pe bursă un nou produs, cu active suport aur. Cu atât mai mult cu cât „aurul e un instrument de refugiu” în perioade de criză”, mai spune brokerul.
De altfel, situația s-a îmbunătățit și în Europa. Bursele europene au deschis în uşoară creştere, de la 1,4% până la 1,7%, atât la Paris, la Frankfurt, dar şi la Londra.
Pe de altă parte, bursa din Shanghai a închis în cădere cu șapte procente, fiind cel mai scăzut nivel din luna decembrie până acum. Banca centrală chineză a injectat 150 de miliarde de yuani, adică peste 20 de miliarde de euro, în sistemul financiar pentru a sprijini moneda. Semnale mai bune vin de la Tokyo. Indicele bursei japoneze a câştigat puţin peste un procent, după o deschidere în pierdere cu 2%. Indicii bursieri din Australia şi Coreea de Sud au înregistrat creşteri faţă de tranzacţionările de ieri.
Citiți și: