„Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an de la 2,0 la sută începând cu data de 7 mai 2015;
Îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale. Astfel, începând cu data de 7 mai 2015, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25 la sută pe an de la 3,5 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 0,25 la sută.
Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituțiilor de credit la nivelul de 8 la sută de la 10 la sută și menținerea celor aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 14 la sută începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015”.
Aurelian Dochia, analist financiar: „Majoritatea analiştilor se aşteptau ca decizia să fie luată ceva mai târziu. Decizia Băncii Naţionale este logică şi ar trebui să aibă un impact în economie în sensul că va impulsiona în continuare trendul de reducere a dobânzilor pe piaţă, un trend care este continuat şi susţinut de câţiva ani de zile, şi această reducere a dobânzilor ar putea să încurajeze consumatorii şi companiile să ia noi credite fie pentru consum, fie pentru investiţii. Evident că asta ar trebui să aibă drept urmare o creştere economică ceva mai ridicată”.