Este vorba de acele prevederi din noul cod de procedură civilă care spun că dacă unui client i se dă dreptate în instanță și o clauză dintr-un contract este eliminată drept abuzivă atunci cazul respectiv devine precedent și toate contractele de același tip trebuie modificate conform deciziei obținute într-un proces individual. Acum, fiecare om care se consideră nedreptățit trebuie să obțină individual o decizie. Va fi un pas înainte uriaș. Intrarea în vigoare a acestor prevederi a fost amânată de multă vreme și mai era nevoie de acest gir al BNR, care a venit.
Banca Centrală spune că aceste procese ar putea avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale băncilor, dar nu ar fi în măsură să afecteze stabilitatea financiară a sistemului.
„Este o evidentă schimbare de atitudine, chiar șocantă”, spune avocatul Gheorghe Piperea.
Însă impactul până în ultimele sale consecințe este foarte greu de stabilit. Chiar și Nanca Națională a făcut un scenariu care ține cont de schimbări ale dobânzilor și ce impact au acestea asupra veniturilor viitoare. Calculele băncilor arătau că ar putea pierde în jur de 360 de milioane de euro din anularea unor comisioane.
Dacă băncile ar fi obligate în instanță să plăteasca penalități pentru ce s-a întâmplat în trecut, atunci sarcina financiară ar putea fi mare. Conform unor studii realizate tot de BNR la începutul acestui an, pierderile băncilor care ar rezulta din punererea în practică a deciziilor din procesele colective se vor cifra la un miliard de euro. Până acum BNR s-a opus vehement acestei ordonanțe pe motiv că ar putea destabiliza sistemul bancar. Asta în condițiile în care anul trecut pierderea din sistemul bancar se ridica la jumătate de miliard de euro.
„Mesajul pe care ni-l dă acest studiu e că nu mai avem niciun motiv să se amâne intrarea în vigoare a acelor texte din legea 193/2000, care permit procesele cu efectul că toate contractele detectate că au clauze abuzive urmează să fie modificate automat”, adaugă Gheorghe Piperea.
Cifrele băncilor, în cazul unor simulări arată chiar mai rău. E drept că acestea pornesc de la cele mai severe sentințe pronunțate de instanțe. Probabil că știu ele ce știu. Băncile consideră că riscă pierderi de până la 2,5 miliarde de euro, de două ori și jumătate mai mult decât a calculat Banca Centrală.
Dacă în schemă ar interveni și plăți retroactive, băncile au calculat pierderi din dobânzi și comisioane de circa 6 miliarde de euro. Aceste cifre au fost obținute plecând de la decizii cum ar fi anularea totală a dobânzii și rambursarea integrală a plăților în contul dobânzilor, caz în care clientul ar urma să plătească doar principalul.
Este scenariul cel mai pesimist și de fapt destul de nerealist. Dar băncile l-au aruncat în față pentru a speria și a amâna o decizie.
Legea privind atacarea clauzelor abuzive din contracte ar fi trebuit să intre în vigoare de la începutul anului, dar a fost amânată apoi în mai multe rânduri până în octombrie. A fost vorba de intervenția expresă a Fondului Monetar Internațional, care a fost purtătorul de interes al băncilor. Tot FMI a fost cel care a cerut și schimbarea ordonanței creditelor din 2010.