BNR lansează un lobby internațional pentru tezaurul României furat de ruși. Isărescu: Avem drept de creanță deplin

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - GUVERNATORUL BNR -
Aurul BNR e singurul caz în care obligaţiile de restituire nu au mai fost respectate, a spus Mugur Isărescu (foto). Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Mugur Isărescu a anunțat lansarea unui lobby internațional, prin care BNR va organiza mai multe evenimente care să reafirme „mai ales în plan internațional, că România are un drept de creanță deplin valabil asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917”.

Mugur Isărescu a făcut declarații legate de tezaurul României și împlinirea a 107 ani de la evacuarea aurului la Moscova.

„Anul acesta se împlinesc, în decembrie, 107 ani de la evacuarea la Moscova a tezarului României. Începând din anul 1991, Banca Națională a României a pus consecvent în aplicare o strategie privind prezentarea pentru opinia publică internă și externă a problemei tezaurului trimis la Moscova și apoi sechestrat de Uniunea Sovietică.”, a spus guvernatorul României.

Acesta a precizat că BNR nu întreprinde primele acțiuni pentru restituirea aurului confiscat.

„Un drept de creanță al României mai vechi de un secol. Nu suntem la primele acțiuni pe această linie. Cu ocazia aderării Rusiei la Consiliul Europei în anul 1995, România, alături de alte state foste comuniste, au prezentat propuneri pentru restituirea bunurilor confiscate de Uniunea Sovietică. Atunci, comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului a Consiliului aprecia că aceste probleme trebuie rezolvate între statele membre interesate.”, a sublimiat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că Rusia nu a acceptat această discuție nici măcar la nivel de experți, sub pretextul că la Moscova se discută proiectul unei legi de restituire de bunuri materiale aparținând altor state, care, în condițiile războiului, au fost depozitate în URSS.

„Ulterior, proiectul de lege invocat de experții ruși a fost respins de Duma de Stat a Rusiei.”, a continuat Mugur Isărescu. „Această evoluție a evenimentelor a făcut să devină evidentă necesitatea de a informa corect opinia publică internațională pe bază de documente incontestabile. Iar acest lucru a însemnat informarea istoricilor, oamenilor de știință din domeniul cercetării, oamenilor politici, diplomaților și în ultimul rând a decidenților europeni.”

Dosarul Tezaurului a fost predat din mână în mână de la un guvernator la altul din 1922, inclusiv în perioada comunistă, a mai spus guvernatorul.

„Așa l-am primit și eu - ca o dovadă a hotărârii Băncii Naționale a României de a recupera bunurile ce îi aparțin”, a declarat Mugur Isărescu.

BNR prezită pe site-ul instituției „un secol din istoria neterminată a Tezaurului BNR de la Moscova”. Aici este explicată povestea aurului de la Moscova, începând cu anul 1916, când teritoriul României era ocupat în proporție de două treimi de armatele Puterilor Centrale, iar armata română retrasă pe noile aliniamente urma să fie supusă refacerii. O mare parte a populației se deplasase în Estul țării.

„În aceste condiții, guvernul și conducerea BNR au decis mutarea tezaurului BNR pe teritoriul Rusiei, singurul stat aliat cu care România se învecina atunci. Guvernul român și reprezentanții BNR au semnat cu reprezentantul Imperiului Rus la Iași convenția în care s-au precizat condițiile efectuării primului transport la Moscova. Potrivit acesteia, valorile românești se aflau „sub garanția guvernului rus în ceea ce privește securitatea transportului, securitatea depozitului, ca și întoarcerea în România”.

Acum doi ani, Mugur Isărescu declara că tezaurul BNR e singurul caz în care obligaţiile de restituire nu au mai fost respectate.

Valoarea întregului depozit făcut la Moscova pe numele BNR era de 321.580.456 lei aur.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri