„Putem să le spunem băncilor: atenţie, v-aţi asumat riscuri pe care uitaţi că nu le puteţi controla. Între a nu obţine nimic şi a executa garanţii care au valoare mai mică, şi a negocia corect cu clienţii dumneavoastră, cred că e de preferat să negociaţi corect cu clienţii”, a spus Mugur Isărescu. Cu toate astea, guvernatorul spune că moneda elveţiană nu este un coşmar pentru toată lumea.
„Sunt mai mult de 100.000 de deţinători de franci elveţieni în România. Cei din România nu zic nimic că au o monedă toxică în buzunare sau în conturile bancare”, a spus Mugur Isărescu.
Despre împrumutul de aproape 700.000 de lei pe care l-a luat de la Volksbank în anul 2006, Mugur Isărescu nu a vrut să explice de ce l-a achitat anticipat. În schimb, a acuzat banca austriacă de mai multe nereguli.
„Volksbank a fost o bancă cu probleme în România. Problemele s-au legat de sus de la managementul băncii, la asumarea riscurilor, la implicarea masivă în creditarea în valută şi până la final. Deci, soluţia a fost vânzarea băncii la un preţ cu discount”, a spus guvernatorul BNR. Cu toate astea, Mugur Isărescu spune că BNR nu poate şti tot ce se întâmplă în contractele de credit.
„Nici nu avem ambiţia să vedem fiecare contract în parte. Ar fi o absurditate. Sunt două milioane de contracte de credit. Parlamentul, bineînţeles, poate să ia o decizie în acest sens”, a mai spus Isărescu. Creditele în franci reprezintă 5% din totalul împrumuturilor, adică peste 75.000 de români plătesc rate în această monedă.