Nivelul actual este un minim istoric al dobânzii de referință. Este un semn din partea BNR pentru băncile comerciale că este momentul să scadă și ele costurile pentru împrumuturile în lei acordate populației și companiilor.
Însă acest impuls nu au efect cu aceeași viteză. Băncile comerciale au redus din dobânzile la credite, dar nu suficient. Acest lucru se observă și în volumul de credite acordate. În luna august s-a înregistrat o scădere a creditelor acordate populației, față de luna iulie cu 0,1%, și o scădere cu două puncte procentuale față de aceeași lună a anului trecut. Cu toate acestea, s-a înregistrat o creștere cu 2% a creditării companiilor.
De la începutul anului şi până acum, dobânda de politică monetară a fost redusă de la 5,25% la 4,5%. Ultima modificare operată de banca centrală a fost făcută pentru a susţine programul Prima Casă, care riscă să se blocheze din cauza dobânzilor foarte ridicate la împrumuturile în moneda naţională.
Analiștii consideră că măsura BNR nu va avea efectul scontat, și că nu va ajuta populația, ci doar băncile.
„Eu cred că volatilitatea de pe pieţele financiare şi volatilitatea cursurilor de schimb şi presiunea care poate să apară pe leu sunt factori de care Banca Centrală trebuie să ţină seamă. S-ar putea simţi în cursul de schimb, în primul rând, ar apărea o mai mare volatilitate şi evident o tendinţă, o presiune către depreciere”, a spus Aurelian Dochia, analist economic.