BIZIDAY. Vinurile din Vrancea, ieftinite prin expertize

Data publicării:
Vin rosu in pahare GettyImages-73636063
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Clasarea vinurilor din judeţul Vrancea s-a făcut în luna martie şi pentru prima dată acestă evaluarea a fost făcută în sistem informatic. În urma centralizării rezultatelor, s-a constatat că 26 din cele 273 de probe nu îndeplinesc condiţiile de clasare în categoria vinurilor cu indicaţie geografică şi denumire de origine controlată.

Vasilache Stan, inspector ONV Vrancea: „Vorbim la toate aceste 26 de probe de o cantitate de 482.000 de litri de vin. În momentul în care corespund din punct de vedere fizico chimic şi organoleptic aceste vinuri o să treacă, nu are nimeni nimic cu niciun agent economic.”

Principalele nereguli constatate de membrii comisiei au fost igiena vaselor, mirosul de drojdie sau opalescenţa. Viticultorii spun că, în momentul în care s-a făcut clasarea, vinurile erau încă în evoluţie şi din cauza asta au apărut probleme.

Anghelache Gheorghe, inspector ONIV: „În special la cramele mai mici sunt probleme de igienă a vaselor, nu au chiar aşa tehnologi bine pregătiţi.”

Lucian Neacşu, viticultor: „La noi au fost cinci probe. Dar dintr-o sută de probe, 5 la sută sunt lucruri normale. Sunt vinuri tinere, sunt vinuri în evoluţie.”

Dan Dincă, viticultor: „Vrancea a fost destul de afectată şi la struguri la secetă. Trebuie să conteze şi asta, nu numai partea orgaleptică , că-l deguşti şi asta mai departe. Adică sunt ani mai buni şi ani mai slabi.”

Miruna Mihailovici, reporter Digi24: „Viticultorii vor fi nevoiţi să vândă vinurile la mai puţin de jumătate de preţ pentru a acoperi măcar o parte din cheltuieli. În această situaţie se află 26 care au produs vinuri din soiuri de viţă de vie nobilă, înfiinţate prin programul naţional de reconversie.”

Reprezentanţii viticultorilor spun că analiza vinurilor s-a făcut artificial iar asta ar putea duce la falimentul fermierilor.

Toader Manole, preşedinte Federaţia Viticultorilor din Vrancea: „Diferenţa de preţ este enormă . În loc să dăm un vin cu 3 lei, 2,5 lei cu TVA, la 90 de bani. Este vinul comparabil cu cel din import.”

Pentru obţinerea unui vin de calitate, viticultorii trebuie să ţină cont de mai multe proceduri.

Gabriela Râpeanu, profesor Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: „Cum o tratezi, ce tratamente îi faci. Pe urmă, cum culegi, cât de repede prelucrezi strugurii pe care i-ai cules de pe terenul agricol, cât de repede îi prelucrezi. Dar, definitoriu, după mine, este calitatea materiei prime.”

În urma sesizărilor primite de la viticultori, Organizaţia Naţională Interprofesionale Vitivinicole a anunţat că va relua examinarea vinurilor în termen de 30 de zile.

Judeţul Vrancea este cel mai mare bazin viticol din ţară, cu o suprafaţă de 25 de mii de hectare de vie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
Digi FM
Motivul pentru care Ioana Ginghină nu mai vrea să-l vadă pe Alexandru Papadopol: „La mine nu mai există cale...
Pro FM
Lady Gaga, cu mama și logodnicul la restaurant. Artista, pe tocuri imposibile, în pantaloni super scurți și...
Film Now
Dick Van Dyke are 99 de ani, dar tot mai visează la un Oscar, singurul trofeu care îi lipsește: "Încă iubesc...
Adevarul
Substanțele din mâncare care cresc riscul de diabet tip II. Combinațiile nocive de aditivi din mâncărurile...
Newsweek
Dezastru la Casa de Pensii: softul tot nu merge. Pensionarii plimbați pe la ghișee pierd bani
Digi FM
"L-am strigat pe nume, dar nu mi-a răspuns. Atunci am ştiut că nu mai era nimic de făcut". Medicul papei...
Digi World
De ce ni se face pielea de găină și ce semnalizează acest reflex
Digi Animal World
Momentul când o familie din India s-a trezit un leu în bucătărie: „Ne așteptăm să vedem un păianjen în colț...
Film Now
O poveste demnă de un scenariu de film. Cum au aflat Liv și Mia Tyler, fiicele solistului de la Aerosmith, că...
UTV
Lidia Buble și Horațiu Nicolau, escapadă de Paște în Caraibe: „În habitatul meu natural”