50 de mii de locuinţe au fost debranşate anul trecut de la sistemul centralizat de încălzire, potrivit unei analize realizate de un producător de centrale termice. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în judeţul Galaţi: mai bine de 20 de mii de familii au decis să renunţe la serviciile regiei locale de termoficare din moment ce furnizorul Calorgal a mers din avarie în avarie şi zeci de mii de apartamente au stat în plină iarnă fără căldură şi apă caldă. Mai mult, compania de termoficare este în faliment. Aşa că montarea unei centrale de apartament este o soluţie.
„Pe sezonul cald anul trecut, am eliberat 3.000 de avize, 3.000 şi câteva zeci de avize, de debranşarea pentru montarea de centrale”, spune Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Calorgal.
„Se vede clar diferenţa, pot să fac economie, dacă vreau să nu am căldură, îmi închid sau am termostat şi se vede diferenţa la factura în fiecare lună. Depinde ce caldură vreau să am în cameră”, afirmăGabriela Palade, proprietar.
Alte 4.900 de apartamente au fost debranşate în judeţul Constanţa, iar în Prahova, 4.200.
În medie, gigacaloria produsă de o centrală de apartament costă 175 de lei la nivel naţional, faţă de 225 de lei, în sistem centralizat. În anumite oraşe, diferenţele pot fi mult mai mari. Cea mai scumpă căldură se produce la Constanţa: costă 383 de lei gigacaloria. Anul 2016 aduce însă veşti bune pentru cei care au centrale de apartament.
„Eu sper că, aşa cum evoluează piaţa de gaze naturale, şi aşa cum am mai amintit anul trecut în octombrie, anul acesta preţul gazelor să scadă cu cel puţin 10%, ca şi preţ mediu atins pe piaţă gazelor naturale, deci fără a lua în considerare tarifele de reţea”, declară Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.
În nouă judeţe din ţară oamenii au renunţat complet la încălzirea centralizată, în favoarea altor sisteme. Printre acestea se numără: Maramureş, Alba, Bistriţa Năsăud şi Brăila.