Când au văzut că la licitaţiile de săptămâna aceasta, lemnul vândut de Romsilva costă la fel de mult ca luna trecută, cu 300 la sută mai mult decât se aşteptau, procesatorii nu s-au mai deranjat să meargă la licitaţie. Aşa se explică faptul că din cele 4,2 milioane de metri cubi de lemn scoşi la vânzare, regia nu a dat nici măcar două sute de mii de metri cubi.
„În toată lumea preţul materiilor prime scade. La petrol, la gaze, la metal, la lemn. Bursele scad. Şi noi venim şi omorâm o industrie şi o activitate economică punând nişte preţuri în duşmănie”, spune Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România.
În mare parte, lemnul vândut de Romsilva este lemn de fag şi, în funcţie de zona din care este tăiat, un metru cub a avut un preţ mediu de pornire de 150 de lei.
Pentru că firmele nu îşi permit să cumpere lemn la preţurile actuale, producătorii de mobilă susţin că mare parte din industrie ar putea intra în colaps.
„Este cea mai gravă situaţie din ultimii 25 de ani, după Revoluţie, privind asigurarea cu masă lemnoasă pentru industria mobilei. În situaţia actuală, firmele nu pot să suporte în niciun caz creşterea costurilor”, a declarat Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România.
Efectele blocajului încep să se resimtă deja în piaţă. O fabrică de lângă Oradea produce mobilă din lemn masiv de peste 20 de ani. Are 30 de angajaţi, iar produsele se fac doar la comandă. Majoritatea livrărilor sunt în ţară, iar administratorii spun că scumpirea masei lemnoase le va afecta foarte mult afacerea. Lemnul scump îi obligă să scumpească marfa, ceea ce în final duce la pierderea clienţilor.
„Am încercam să menţinem aceleaşi preţuri, dar nu ştim cât va fi posibil. Încercăm, dar... Ne va afecta şi pe noi. Se vor vedea anumite schimbări şi la noi şi la preţuri”, spune Mihaela Biro, reprezentantul fabricii de mobilă.
În alte cazuri, patronii ar putea lasă fără loc de muncă comunităţi întregi.
„În Sovata, noi avem 550 de salariaţi, ceea ce înseamnă că asigurăm traiul a 550 de familii, adică două mii de oameni din cei 9.000 ai oraşului Sovata”, spune Aurel Man, producător de mobilă.
Directorul Romsilva susţine că regia a stabilit preţurile de pornire a licitaţiilor în baza unei hotărâri de guvern dată în toamna anului trecut.
„Nivelul de piaţă dat de preţurile obţinute la licitaţiile din 2015 este nivelul care a ieşit în această hotărâre de Guvern. Sunt în imposibilitatea de a reduce aceste preţuri de referinţă pentru că nu îmi dă posibilitatea acest ordin decât numai în sus”, spune Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva
Industria lemnului din România are peste trei sute de mii de angajaţi şi o cifră de afaceri de şase miliarde de euro pe an. 80 la sută din producţie merge la export, iar valoarea vânzărilor în străinătate depăşeşte două miliarde de euro pe an.