Pe lângă faptul că nu poluează, parcurile fotovoltaice mai au un avantaj. Se pot construi repede și producția curentului electric poate începe mult mai rapid decât în cazul unor termocentrale clasice.
Peste câteva luni, în Israel se va inaugura un parc fotovoltaic uriaș, de un milion de metri pătrați. Încă și mai spectaculos de atât este faptul că în centrul oglinzilor se va afla un turn uriaș, de 240 de metri, adică echivalentul unui zgârie nori de 50 de etaje.
Lumina o să fie focalizată într-un singur punct al construcției și forma circulară a parcului va permite captarea razelor solare pe o perioadă cât mai lungă. În plus, oglinzile sunt dotate cu un sistem care le permite să se rotească în funcție de poziția soarelui.
Toată investiția va costat 780 de milioane de dolari și cel târziu la sfârșitul anului, complexul va produce cam 1% din energia electrică de care are nevoie Israelul. Constructorii spun că vor produce și cea mai ieftină energie electrică din regiune și, ce e drept, Israelul chiar are nevoie de energie multă și ieftină pentru a produce apă potabilă.
În Orientul Mijlociu, apa este o resursă extrem de valoroasă și cea mai mare parte a Israelului este ocupată de deșertul Negeb. Motiv pentru care, în ultimii 10 ani, Israelul a construit nu mai puțin de 5 stații de desalinizare pe țărmul Mării Mediterane, care au costat în total cam 2 miliarde de dolari.
Problema cu această tehnologie este extrem de energofagă și doar pentru desalinizare, Israelul consumă cam 6% din curentul pe care îl produce. În plus, o a șasea stație de desalinizare se află în construcție și în viitorul apropiat, Israelul își propune să își asigure în acest fel cel puțin 60% din apa potabilă.