Chiar dacă suntem abia în noiembrie, trebuie să faci de pe acum economii pentru Crăciun şi Revelion. Sigur nu vrei să păţeşti ca anul trecut, când ai luat cadouri în ultimele zile, cu ultimii tăi bani, şi nu ţi-ai mai permis să pleci în vacanţă, sau te-ai împrumutat pentru asta.
Nu înseamnă că trebuie să renunţi la lucrurile care îţi plac, ci trebuie să-ţi ţii sub lupă toate cheltuielile, să fii conştient de cât cheltuieşti şi pe ce. Consilierii financiari recomandă să nu cheltuieşti pe cadouri mai mult de 1,5 la sută din suma pe care ai plătit-o pe vacanţa de vară.
Începe prin a-ţi face o listă clară, stabileşte-ţi un buget şi nu îl depăşi. Poți avea un Crăciun fericit și cu mai puțini bani. Scrie pe o hârtie pe ce se vor duce banii în acest an. Mergeți undeva de Sărbători sau stați acasă? Cât crezi că ar costa mâncarea, cât crezi că vei da pe cadouri? Dar pe decorațiuni? Nu este un exercițiu ușor, dar e sănătos pentru portofel.
Ignoră reclamele de la televizor, despre credite ușor de luat! Încearcă să te încadrezi în bugetul pe care îl ai şi să nu te împrumuţi. Mai bine să fii acum cumpătat şi să treci de eveniment fără datorii, decât să te prindă anul nou cu rate, din care vei ieşi, în cel mai fericit caz, abia la Crăciunul următor.
Ca să schimbi balanţa, trebuie să începi din bucătărie cu economisirea. Românii cheltuiesc 41 la sută din bugetul lunar numai pe mâncare şi băuturi. Este mult, în comparaţie cu alte ţări europene, dar asta pentru că veniturile sunt mici. Ei bine, și mâncarea e mai ieftină la noi.
De Crăciun pretutindeni, în toate supermarketurile oamenii umplu până la refuz coşurile. O bună parte din mâncarea cumpărată ajunge la gunoi. Nimeni nu spune că trebuie să renunţi la mâncare, dar să cumperi doar ceea ce ai nevoie şi ştii că se va consuma, sună mai logic. Stomacul tău are nevoie de aceeaşi cantitate de mâncare ca şi până acum, nu se măreşte în noaptea dintre ani.
Un alt obicei dăunător este să caști gura prin magazine. Nu aloca mult timp cumpărăturilor! Străduieşte-te să cumperi doar ce ai pe listă. Poţi face economii de până la 20 la sută în acest mod, căci dacă nu știi exact ce vrei, hipermarketul știe destul de exact ce vrea să îți vândă.
Organizează-te şi mergi o singură dată la cumpărături. Vei economisi bani cu carburantul. Când mergi la cumpărături, înainte să te apuci să arunci produse în coş, dă o raită pe la toate raioanele şi fă-ţi o idee despre preţuri. După o mică analiză, vei realiza că nu este nevoie să dai 50 de lei pe un pui şi că, este la fel de proaspăt şi de calitate şi cel de 35 de lei.
Când vine vorba de cadouri, ai putea economisi sume importante dacă ai vorbi cu familia şi prietenii ca toată lumea să cumpere cadouri până la o anumită sumă, dinainte stabilită. Dacă ai o familie numeroasă şi mulţi prieteni, bugetul tău poate avea de suferit, dacă nu iei în calcul câteva strategii înainte să pleci la cumpărături.
De fiecare dată când cumperi o maşină, un frigider, un televizor sau o maşină de spălat nu te ruşina să întrebi dacă se oferă vreo reducere. Poţi salva de la cinci până la 30 la sută din bani.
Urmăreşte reducerile şi caută cel mai bun raport calitate-preţ. Dar nu te lăsa păcălit de ele! Un produs redus într-un loc poate fi mai scump decât în alt loc în care nici nu e la ofertă.
Intră în mai multe locuri, compară preţurile, probează şi cumpără de unde este mai avantajos. Dacă pui deoparte bani din salariu de pe acum, vei putea să îţi faci majoritatea cadourilor de Black Friday, vei cheltui de asemenea mult mai puţin decât dacă te decizi în săptămâna Crăciunului ce vrei.
Dacă trebuie să trimiţi cadouri în alt oraş fii atent la curieri. Transportul poate să te coste cât nu face tot cadoul. Dacă ai prieteni care ajung în zona unde vrei să trimiţi şi tu pachetul, nu ar fi o idee rea să apelezi chiar la ei.
Anul trecut, în luna decembrie românii au cumpărat alimente de peste un miliard de euro. Pentru Sărbători, românii au cumpărat peste şapte milioane de cozonaci, 50 de milioane de litri de vin şi 160 de milioane de ouă, dublu decât într-o lună normală. Şi asta nu e tot. Peste 161 de mii de români au cheltuit aproximativ 36,4 milioane de euro în ţară şi în străinătate pentru petrecerea Revelionului, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc.