Regia Autonomă de Activități Nucleare era până astăzi singurul producător de apă grea din Europa și România. Construcția a început în 1980 și inițial, combinatul a fost conceput pentru a furniza apă grea Centralei Nucleare de la Cernavodă. Problema este că inițial, Ceaușescu și-a dorit o centrală nucleară cu patru reactoare, și nu cu două, câte sunt în prezent. Prin urmare, combinatul producea încă de la început mult mai multă apă grea decât România avea nevoie. De fapt, statul a ținut Regia de Activități Nucleare în viață cumpărând în avans apă grea, dar reactoarele trei și patru nu s-au mai făcut nici până azi.
S-a ajuns în situația în care rezervele de apă grea ajung pentru câțiva zeci de ani și deși nu mai există un alt producător în Europa, exporturile nu au reprezentat niciodată prea mult din cifra de afaceri a Regiei. În plus, mai multe dintre investițiile făcute înainte de intrarea în insolvență au fost cel puțin discutabile. De exemplu, o instalație menită să scadă nivelul poluării a fost construită de o firmă la care era asociat George Cornu, în prezent cercetat pentru evaziune fiscală.
Ulterior aceasta și alte achiziții ale regiei s-au dovedit atât de mult umflate încât insolvența și falimentul au devenit inevitabile.
Jumătate din datoriile Regiei de la Severin sunt către companii controlate de George Cornu. Problema a devenit însă una socială, căci termocentrala ce asigură și fluxul tehnologic de abur pentru combinatul de apă grea încălzește și orașul Drobeta Turnu Severin.
Problemele RAAN au provocat adevărate reacții în lanț. Printre altele, Combinatul de Apă Grea cumpăra cărbune de la Complexul Energetic Oltenia. Regia avea statut de instituție de importanță strategică și livrarea de cărbuni nu a putut fi oprită nici măcar atunci când datoriile către complexul Energetic Oltenia au sărit de 100 de milioane de lei. Până la intrarea în insolvență, la Combinat mai lucrau 2.300 de oameni. Au urmat valuri succesive de concedieri și în acest moment, la Regia Nucleară au mai rămas 500 de oameni. Până la sfărșitul anului vor mai rămâne doar câteva zeci, cât să supravegheze instalațiile de apă grea. În 2013, anul intrării în insolvență, combinatul avea datorii de 1.2 miliarde de lei. Între timp, datoriile au ajuns la ajuns la 1,5 miliarde și tribunalul Mehedinți a dispus intrarea în faliment. Instalațiile vor fi decuplate și vândute bucată cu bucată, iar banii rezultați vor fi împărțiți celor peste 300 de creditori.
Cât despre încălzirea orașului Turnu Severin, autoritățile nu au găsit încă o soluție. Toamna trecută, târziu după venirea frigului, termoficarea în oraș a pornit cu ajutorul unor fonduri de urgență de la Guvern. Este cert faptul că termocentrala va fi oprită definitiv în această primăvară, dar nu se știe cum va fi furnizată în continuare apa caldă și căldura în oraș.