În ultimii ani, multinaţionalele s-au extins într-un ritm alert, iar România a devenit un centru important de dezvoltare şi o piaţă foarte interesantă pentru investitori.
Românii sunt în general bine pregătiţi şi acceptă să lucreze pe salarii mult mai mici decât oferă corporaţiile în Vestul Europei.
În ciuda faptului că, în 2015, România a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri de venit pe ora de muncă din întreaga Uniune Europenă, angajaţii români au printre cele mai mici salarii. Doar corporatiștii bulgari sunt mai prost plătiți.
Un angajat dintr-o corporaţie din România câştigă, în medie, 15.000 de dolari pe an, cu tot cu bonusurile primite pentru rezultate şi restul beneficiilor.
Dincolo de graniţe, în Europa şi Orientul Mijlociu, în aceleaşi companii, angajaţii primesc în medie de patru ori mai mulţi bani decât cei care lucrează la aceleaşi firme, arată o analiză realizată de Consulteam.
Între timp, în buzunarele corporatiştilor din Asia intră, în medie, cu 33.000 de dolari pe an mai mult în fiecare an.
Cel mai bine câştigă cei care lucrează în sediile corporaţiilor din Statele Unite, de şase ori mai mulţi bani decât ar câştiga în România și nu e o întâmplare că în America de Nord au sediul central cele mai mari multinaţionale din domeniul IT.
La nivel naţional, salariul mediu net în al unui român care lucrează în IT depăşeşte 4.000 de lei, fiind aproape la acelaşi nivel ca salariile oferite în domeniul extracţiei petrolului.
Costul forţei de muncă din România a avut, totuşi, una dintre cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană, anul trecut: 8,2 la sută faţă de 2014.
Cu toate acestea, România rămâne ţara cu cei mai ieftini angajaţi din Europa. Cu o medie de cinci euro pe oră, românii câştigă de patru ori mai puţin decât dacă ar lucra în oricare sediu european al aceleaşi corporaţii.
Salariu mediu corporatist - dolari/an
România - 15.000
Europa - 61.000
America de Nord - 94.000
Asia - 48.000
Africa - 30.000
Orientul Mijlociu - 65.000