Orice impozit neachitat la timp către stat se măreşte automat cu 0,02 la sută pe zi. Peste penatilităţi se adaugă însă şi dobânzile aferente ceea ce, la final de an, poate însemna cel puţin 15 la sută în plus faţă de datoria iniţială. Pentru multe dintre firmele care se află în această situaţie şi care oricum nu a avut banii pentru taxe, povara fiscală este atât de mare încât se ajunge inevitabil la conturi poprite şi executări silite. Acesta este motivul principal pentru care statul a gândit proiectul privind scutirea de la plata penalităţilor, însă nu şi a dobânzilor.
În total, penalităţile se pot ridica la 7,3 la sută pe an.
Există însă o serie de condiţii pentru ca statul să anuleze aceste sume. Potrivit proiectului de ordonanţă, sunt luate în calcul doar sumele restante până la 30 septembrie 2015. Apoi, ca penalităţile să fie şterse, contribuabilul, fie firmă sau persoană fizică, trebuie să plătească până la finalul lunii martie, 2016. Plata înseamnă, de fapt, datoria iniţială plus dobânzile aferente. În cazul unei datorii de cinci mii de lei, de exemplu, dobânda se va ridica la aproape trei sute de lei.
O altă condiţie pentru anularea penalităţilor se referă la declaraţiile fiscale pe care o firmă le are de depus periodic. O singură declaraţie lipsă şi datornicul nu se mai încadrează în ceea ce finanţele numesc amnistie fiscală.
„Lucrurile arata în felul următor: nu scutim pe nimeni de taxe și impozite, toată lumea trebuie să și le plătească, nu scutim de plata dobânzilor. Ceea ce avem, practic e un stimulent. Vor fi multe companii și persoane fizice care vor putea accesa acest stimulent. Dacă îți plătești până în martie taxele la zi, dacă plătești principalul și dobânda, nu te mai pun să plătești acele penalizări, dintr un motiv pe care îl știți - cu penalizări la penalizări îl ducem în faliment și în loc să am o firmă care își plătește datoriile la zi, o să avem o firmă în faliment”, a declarat Victor Ponta.
În plus, în baza acestui proiect, firmele ar putea chiar să scape de poprirea pe conturi cât timp banii vor fi folosiţi pentru achitarea dărilor către buget.
În tot acest timp, inspectorii antifraudă raportează sume impresionante ca fiind ascunse de ochii fiscului. Aproape şapte sute de milioane de euro pe suma pe care peste 26 de mii de firme o datorează statului. Cifra se referă la primele nouă luni ale acestui an, adică exact perioada inclusă în proiectul de ordonanţă privind amnistia.