România a mai redus din taxe în ultimul an şi cea mai mare problemă a rămas birocraţia care sufocă afacerile, se plâng investitorii. Patronii firmelor se plâng şi de legile strâmbe, făcute parcă să dea mereu dreptate statului.
„Când trei oameni normali la cap citesc acelaşi temei normativ şi interpretează în trei direcţii, când autoritatea fiscală având o poziţie de forţă spune, tu contribuabil eşti un infractor, şi eu trebuie să mă judec trei ani în instanţă ca să-mi demonstrez nevinovăţia, ceva nu e în regulă”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.
Plimbatul hârtiilor este alt obicei care îi scoate de minţi pe oamenii de afaceri. În România este nevoie în medie de opt zile şi de realizarea a cinci proceduri pentru înfiinţarea unei firme. Iar odată înfiinţată, antreprenorul trebuie să petreacă 159 de ore în fiecare an, navingând prin sistemul fiscal. Adică pentru plata de taxe şi impozite şi depunerea de declaraţii.
Florin Jianu preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România spune că „mediul de afaceri cere să poţi face o firmă în zece minute, să te coste capitalul social un euro, să poţi face acest lucru de acasă, online.”
Numărul de taxe este şi el o problemă. O companie trebuie să facă în fiecare an 113 plăţi către stat. Dintre toate ţările din Europa, doar Ucraina ne întrece. Apoi, lipsa de comunicare dintre instituţiile publice şi chiar funcţionarii din acelaşi birou face ca obţinerea unui aviz să fie o piatră de încercare. În construcţii, de exemplu, durează aproape un an.
În Estonia, în schimb, una dintre cele mai digitalizate societăți din Europa, orice aviz se poate obţine online.