BERD: Războiul şi fenomenele meteo extreme afectează economia. Prețul gazelor e de cinci ori mai mare în Europa decât în SUA

Data publicării:
Berlin, Deutschland. 05th Sep, 2024. Symbolic photo on the topic of finances in old age - old age poverty. An old man sits at home at the table in front of a broken piggy bank and counts money. Berlin, September 5th, 2024. Credit: dpa/Alamy Live News
Europa este afectată de extinderea conflictelor şi de costurile ridicate cu energia. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Războiul şi fenomenele meteo extreme afectează creşterea economică în ţările în care activează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, se arată în raportul semianual publicat joi de BERD.

BERD a înrăutăţit uşor previziunile privind avansul PIB, la 2,8% în acest an şi la 3,5% anul viitor, dar este a doua revizuire în scădere pentru creditorul care acoperă Europa emergentă, Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa, informează Agerpres.

Călătorind prin oraşele Europei, văd că starea de spirit e din ce în ce mai pesimistă, continentul fiind afectat de extinderea conflictelor şi de costurile ridicate cu energia", a declarat pentru Reuters economistul şef al BERD, Beata Javorcik.

Deşi preţurile energiei s-au moderat după vârful înregistrat în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, în 2022, preţurile la gaze în Europa sunt de cinci ori mai ridicate decât cele din Statele Unite, se arată în raport.

De asemenea, BERD a înrăutăţit la 4,7% estimările privind creşterea economiei Ucrainei în 2025, în urma atacurilor la infrastructura energetică, iar pentru acest an previzionează un avans de 3%.

În schimb, în Rusia, creşterea de 4,7% a depăşit aşteptările în primul semestru din 2024, parţial în urma preţurilor la exporturile de petrol, care au crescut în ritm anual cu peste 10%. Discounturile pe care le plătesc importatorii pentru petrolul rusesc au dispărut, ceea ce pune sub semnul întrebării eficacitatea plafonării preţului de către Occident, avertizează BERD.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un mare geniu al României. Boala cumplită de care suferea
Digi FM
Un student la medicină a mâncat 720 de ouă într-o singură lună. Ce a descoperit în urma experimentului
Pro FM
Lady Gaga, răspuns pentru colegii care au creat grupul "Stefani Germanotta, nu vei fi niciodată faimoasă"...
Film Now
Sharon Stone a pozat topless pentru o revistă celebră. Actrița debordează de încredere, iar fanii au...
Adevarul
Mărturia șocantă a unei stewardese agresate de Mohamed Al Fayed: „Mi-a băgat mâna între picioare și a început...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care au rămas cu pensie mică la recalculare și câți ani?
Digi FM
Elon Musk, prima reacție după ce s-a spus că ar avea o relație cu Giorgia Meloni. Imaginea cu cei doi a făcut...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Îngrijitoarea unei grădini zoologice din China, atacată de un urs panda. Animalul a fost deranjat când...
Film Now
Olivier Martinez, cu care Halle Berry e "la cuțite" pentru fiul lor, de nerecunoscut. Slab, cu părul...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...