Bancile au dat primul semn pozitiv la solicitarea BNR de a reduce costurile împrumuturilor în moneda naţională. Primii care se vor bucura de credite mai ieftine vor fi cei care vor apela la împrumutul de consum garantat cu ipotecă.
În acest caz reducerea ajunge până la 3,4 puncte procentuale, noile dobânzi oferite clienţilor pornind de la 7% pe an. Asta înseamnă şi o rată lunară diminuată cu aproape un sfert.
De asemenea, pentru creditele de nevoi personale fără garanţii reducerea aplicată de cea mai mare bancă din ţară este de până la un punct procentual, astfel că noile dobânzi pornesc de la 12% pe an.
Acum, majoritatea creditelor bancare sunt luate în valută şi tot acestea înregistrează şi cele mai multe restanţe.
„Schimbarea dinspre euro spre lei ar trebui să reducă riscul pentrut toţi. Băncile nu se vor mai putea finanţa cu euro, românii îndatoraţi nu vor mai fi expuşi la riscul valutar”, crede Florin Ilie, economist la o bancă comercială.
Înainte de a tăia dobânzile la credite, băncile au făcut acelaşi lucru şi la depozite, unde dobânzile sunt în jurul a patru procente, dacă banii sunt ţinuţi în bancă cel puţin trei luni. Scăderile de dobânzi operate de bănci vin în contextul în care, pe 5 august, BNR a scăzut rata dobânzii de politică monetară de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an.