Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că Veneto Banca şi Banca Popolare di Vincenza nu au suficient capital pentru a îndeplini cerinţele autorităţilor de relgementare, confirmând practic că cele două instituţii financiare italiene trebuie închise, relatează New York Times.
La începutul lunii iunie, BCE a făcut un anunţ similar în cazul băncii Banco Popular, a cincea ca mărime din Spania.
Acţionarii celor două bănci italiene îşi vor pierde banii, ca şi investitorii în obligaţiuni junior, care vor suporta primii pierderile.
Banii deponenţilor vor fi protejaţi, ca şi deţinătorii de obligaţiuni senior.
Băncile vor continua să funcţioneze, iar deponenţii nu vor avea de suferit.
Măsura va ridica probabil întrebări legate de Monte dei Paschi di Siena, care are probleme similare cu cele două bpnci Veneta, dar care este mult mai mare.
Guvernul italian a înfiinţat recent un fond de 20 de miliarde de euro pentru finanţarea Monte dei Paschi şi a altor bănci italiene.
Toate băncile italiene au probleme din cauza creditelor neperformante şi a cererii slabe pentru credite, pe fondul stagnării economiei. Dar Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza sunt primele bănci italiene declarate ”moarte” de către Banca Centrală Europeană şi care vot fi desfiinţate.
BCE a precizat vineri că a supravegheat atent Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza încă din 2014, când a fost clar că au deficit de capital.
După ce situaţia lor financiară s-a înrăutăţit, BCE a cerut băncilor să explice cum îşi vor reface capitalul.
„Ambele bănci au prezentat planuri de afaceri care au fost considerate fără credibilitate de către BCE”, potrivit unui comunicat al băncii centrale.
Intesa Sanpaolo, a doua mare bancă italiană după UniCredit, a anunţat la începutul acestei săptămâni că ar fi interesată să cumpere activele viabile ale Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza.
Creditele neperformante şi alte active problematice vor fi plasare într-o ”bancă rea” şi vândute cu un discount mare.
Prin anunţarea vineri seară a măsurii, BCE a dat timp pieţelor financiare să absoarbă informaţia, în speranţa că nu va provoca turbulenţe.
Pieţele financiare au reacţionat cu calm la prăbuşirea Banco Popular, la începutul acestei luni, semn că sistemul zonei euro pentru băncile cu probleme funcţionează.
În Italia, protejarea micilor investitori în băncile cu probleme a fost un subiect politic sensibil, în perspectiva alegerilor aşteptate până în primăvara viitoare.
Protejarea investitorilor în obligaţiuni senior ale Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza ar putea atenua presiunile asupra guvernului italian.
Surse: Digi24, News.ro