Doamna Rosemarie Perța este unul dintre cei peste opt milioane de români care au acțiuni listate la Bursa de Valori București. A intrat în posesia lor, gratuit, în urma procesului de privatizare în masă, inițiat de Guvernul Văcăroiu în anul 1995. A venit la sediul Depozitarului Central din București pentru a se interesa de situația portofoliului său.
Rosemarie Perța: „Este prima dată și este chiar foarte bine că am mai avut niște acțiuni mai vechi chiar de aproape 20 de ani”.
Ca să aflați câte acțiuni dețineți este necesar să solicitați un extras de cont de la ghișeele Depozitarului Central sau de la orice casă de brokeraj. Dacă doriți să vă vindeți titlurile, atunci trebuie să apelați la serviciile unui broker. În situația în care vreți să le păstrați, trebuie să știți că, începând de anul acesta, Depozitarul Central este instituția care va distribui, centralizat, dividendele. Ce aduce nou această procedură?
Silvia Buicănescu, directorul Depozitarului Central: „Avantajele sunt evidente. Data plății dividendelor este cunoscută și este predictibilă! Distribuția dividendelor se făcea, diferit, de către fiecare emitent în parte. Data plății nu era o dată certă”.
Dacă nu sunteți clientul unui broker mai trebuie să știți că Depozitarul Central va plăti dividendele în conturi bancare personale, nu la ghișeul instituției. Pentru a intra în posesia banilor trebuie, mai întâi, să comunicați Depozitarului contul în care doriți să vi se facă plata. O altă variantă este să vă ridicați banii, în numerar, de la băncile partenere cu societățile care vă acordă dividendele.