Luiza Julea are 24 de ani. Nu a părăsit încă băncile şcolii, dar are propria ei afacere: amenajează grădini, parcuri şi alei. A obţinut deja 25.000 de euro sprijin de la stat pentru a-şi dezvolta afacerea, însă cum vrea să-şi deschidă şi un magazin nu i-ar strica nişte bani în plus.
„Aş investi în business, în achiziţia de plante, arbori, arbuşti, ornamente pentru magazinul pe care urmează să-l deschid, aş plăti chiria, angajaţii, efectiv cheltuielile de start up pe care le-aş avea în primul an de business”, spune tânăra.
Practic, fiecare femeie care deţine o microîntreprindere sau PFA cu un plan de afaceri solid se poate înscrie online în program pe site-ul departamentului pentru IMM-uri. Nu sunt acceptate, însă, afacerile din intermedieri financiare sau imobiliare.
„Ne aşteptăm ca minim de beneficiari la un număr de 20. Alocaţia financiară nerambursabilă se acordă în cuantum de 90%, asta înseamnă că doar 10% este partea de cofinanţare a beneficiarilor, dar nu mai mult de 50.000 de lei per beneficiar. Un milion de lei nu este un buget mare. Anul trecut l-am avut la jumătate, am avut doar 12 femei care au beneficiat”, a declarat Anca Ionescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri.
Şi pentru că autorităţile se aşteaptă la mai multe cereri de finanţare decât bani disponibili în program, au pus la punct şi o grilă de diferenţiere. Întâietate vor avea doamnele care vor să investească în producţia de bunuri, mai ales dacă micile ateliere sau fabrici sunt la ţară şi au deja angajaţi.
„Punctăm suplimentar producţia şi programarea IT, urmează apoi cercetarea, dezvoltarea, turismul şi în ultimul rând serviciile şi comerţul. Apoi se va puncta numărul de locuri de muncă create”, mai spune Anca Ionescu.
Dacă vă faceţi planuri să începeţi o afacere cu banii aceştia, la început va trebui să aveţi toată finaţarea, iar statul vă va rambursa cheltuielile făcute în limita a 50.000 de lei, în termen de cel mult trei luni de la depunerea decontului. Adică primii bani v-ar intra în conturi cel mai târziu la finalul lunii decembrie sau la început de ianuarie, promit autorităţile.