Preţul cafelei este în creştere de aproape o lună şi scumpirea nu se va opri aici, avertizează analiştii de la Saxo Bank. Boabele arabica ar putea fi în viitorul apropiat cu aproape 20% mai scumpe decât în prezent. De asemenea, cafeaua robusta, mai puţin populară ca arabica, deja a ajuns la cel mai ridicat preţ din ultimul an şi jumătate. Analiştii spun că în piaţă sunt condiţiile din 2014, când preţurile ajunseseră la un nivel record.
Cele mai mari plantaţii de cafea din lume, respectiv cele din Vietnam şi Brazilia, au avut parte de vreme nefavorabilă anul acesta și problemele meteorologice au început să se vadă și în preţuri.
Cafeaua arabica tranzacţionată la Statele Unite a înregistrat în ultima perioadă un salt uriaş, de la 2,6 dolari pe kilogram la finalul lunii mai, la aproape 3 dolari şi 40 de cenţi în prezent. Analiştii de la Saxo Bank spun că, la cum arată lucrurile în piaţă, nu este exclus ca preţul să ajungă la 4 dolari, cu aproape 19% peste preţul actual şi cu aproape 55% peste preţul din primăvară.
De o scumpire accelerată a avut parte şi robusta, un sortiment de cafea mai puţin consumat decât arabica. Potrivit analiştilor, dacă anul trecut boabele robusta aveau o scumpire moderată, anul acesta a fost accelerată, iar preţul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul an şi jumătate.
Organizația Internațională a Cafelei a publicat un raport conform căruia exporturile globale de boabe au scăzut cu 22% în iulie.
Scăderea exporturilor nu a fost provocată de lipsa cererii. Cafeaua este în continuare la mare căutare, însă livrările furnizorilor nu sunt suficient de mari.
În ultima perioadă pariurile fondurilor speculative pe o scumpire a boabelor de cafea au crescut cu 11% şi au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2014 încoace. Ceea ce spune multe, deoarece, 2014 a fost anul în care preţul cafelei arabica a ajuns la 4,4 dolari pe kilogram, cu un dolar mai mult decât în prezent.
Mai mult, pe lângă recoltele slabe de cafea și stocurile pentru zile negre sunt neobişnuit de mici. Ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu existe suficientă cafea în depozite pentru compensarea exporturilor în scădere. Numărul de saci de cafea păstrați în depozite certificate de bursa de ICE futures exchange a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat din ultimii 17 ani.
Cum preţul zahărului a fost de asemenea în creştere în ultima vreme, cafeaua le va lăsa şi la propriu şi la figurat un gust amar celor care o beau.