Speculaţii privind calmul dinaintea unei noi crize financiare

Data publicării:
bursa new york
Foto: Guliver/GettyImages

Avem semne de soliditate, însă sunt oameni care văd totuşi şi seminţe ale unei posibile crize. Se vorbeşte de o criză financiară, una care ar afecta pieţele. Fondul unor viitoare probleme ar fi actuala stare a pieţelor- calmul, lipsa de volatilitate. De la ea se poate sări în cealaltă extremă- haosul.

O scrisoarea internă a unui fond speculativ care administrează 30 de miliarde de dolari atrage atenţia tocmai asupra pericolului de a naviga doar în ape liniştite. Documentul, consultat de Business Insider, arată că atunci când pieţelor le lipseşte volatilitatea, investitorii sunt tentaţi să se expună mai mult pentru a-şi maximiza câştigurile în pieţe care nu oferă mult. Astfel ajung să folosească mulţi bani de împrumut. Fie că e vorba de împrumutul clasic, fie că e vorba de instrumente derivate cu levier care le permit să parieze de câteva ori suma pe care o au disponibilă. Acest comportament poate crea probleme mai târziu. Concluzia este că atunci când pieţele sunt calme jucătorii au tendinţa sau chiar sunt nevoiţi să îşi asume riscuri mai mari pentru a avea randamente bune.

Păstrarea actualei situaţii de calm nu prezintă pericole. În schimb, când volatilitatea reapare în pieţe este ca şi cum s-ar pune foc. Vor fi evenimente în cascadă care se autoalimentează. Volatilitatea ridicată va genera ordine de vânzare şi închideri de poziţii. Acestea din urmă cauzează şi mai multă volatilitate, care împinge tot la vânzări şi tot aşa. Se formează un bulgăre distructiv.Şi atunci încep să cântărească poziţiile luate în piaţă de investitori cu banii împrumutaţi. Pentru că s-au întins foarte mult îşi vor închide poziţiile rapid pentru a minimiza pierderile.

Fondul de hedging Baupost atrage atenţia în scrisoarea respectivă că investitorii nu ar trebui să se lase pe o ureche din cazul mediului actual care induce o senzaţie falsă de confort.

Ipotezele fondului sunt totuşi în contradicţie cu alţi indicatori. Un indice care măsoară temerile investitorilor era săptămâna trecută la cel mai redus nivel din ultimii 24 de ani, un semn de încredere în pieţe şi în creşteri viitoare. Însă sentimentele se pot schimba brusc. E nevoie doar de un factor declanşator.

Mai depinde pe de altă parte şi cât se transmite pe lanţ o criză financiară. Într-o primă fază ar afecta fondurile speculative şi băncile de investiţii expuse prea mult. Mai departe pot fi afectate acţiunile companiilor din economia reală, uneori fără a exista fundamente. Apoi trebuie să existe un transfer al deranjului către economia reală.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Casa unei românce din Anglia, desemnată una dintre locuințele cel mai frumos decorate din Marea Britanie. Cei...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Reacția elegantă a portarului Florin Niță, după ce a fost făcut nesimțit de un fost mare fotbalist
Newsweek
Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...