Reguli mai stricte pentru IFN-uri
Au ignorat dobânzile uriaşe, iar acum, plătesc pentru neatenţie. Vorbim de românii a căror nevoie urgentă de bani i-a împins să se împrumute la instituţiile de credit rapid, aşa cum mai sunt numite instituţiile financiare nebancare. BNR caută soluţii ca să le determine să reducă dobânzile uriaşe pe care le practică. Reprezentanţii IFN-urilor nu cred însă că măsurile statului vor duce la diminuarea dobânzilor.
Această doamnă nu s-a gândit ce ascunde oferta IFN-ului de la care a luat bani cu împrumut.
-”Am luat creditul în luna mai 2016. 135.000 de lei. Am achitat 56.300 de lei. Cei 56.000 de lei se regăsesc în dobânzi şi penalităţi. Şi atât.”
Ca să-şi achite datoria, femeia a încercat să vânda apartamentul pus gaj. Trebuia doar să achite restul împrumutului, adică 146.000 lei. O lună mai târziu, suma crescuse la 173.000 de lei, iar IFN-ul în cauză începuse procedura pentru executare silită.
BNR-ul intervine şi vrea ca de la 1 octombrie instituţiile financiare nebancare să pună deoparte câte 67 de lei pentru fiecare 100 de lei împrumutaţi peste dobânzile recomandate de experţii băncii centrale.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: „Vom avea în continuare o fluctuaţie a dobânzilor în piaţă, dar vom avea o mai mică predilecţie spre dobânzile acelea care sunt cu adevărat ieşite din comun.”
Ştefan Dumitru, director IFN: „Se pot reduce dobânzile dar într-o marjă mult mai mică decât cea trecută în regulament.”
Ionuţ Stan, vicepreşedintele Patronatului Creditului de Consum pentru IFN: „Ne-am impus să limităm costul total pe care un client îl rambursează la de două ori valoarea împrumutată.”
Avocaţii avertizează şi asupra clauzelor impuse în contractele de împrumut.
Claudiu Rodeanu, avocat: „Aplică acea penalitate de întârziere la valoarea întreagă a creditului și nu la soldul restant, exact așa cum spune legea. Și atunci evident că suma poate să crească cu sute de lei pe zi.”
Ştefan Dumitru, director IFN: „Nu există credite fără verificare de venituri sau de cheltuieli, investigăm extrasul de cont. Dar durează între 30 de minute și o ora accesarea unui credit fără niciun drum nicăieri.”
Uneori, de aceasta rapiditate profit[ infractorii. O tânără din Bucureşti s-a trezit în 2014 cu executorul la uşă. Avea de plătit 18.000 de lei.
Păgubită: "Le-am explicat că la mijloc este o mare eroare, că eu nu am făcut niciodată credit nicăieri."
Cu toate acestea contul i-a fost blocat, iar banii retrași. I s-a pus şi poprire pe salariu.
Totul a început în 2008, când cineva i-a falsificat cartea de identitate şi a luat un card de cumpărărturi de la o instituţie financiră nebancară. Cu excepţia numelui și a codului numeric personal, toate celelalte date din cartea de identitate erau false.
- Etichete:
- reguli credite
- reguli ifn
- credite ifn
- ionut stan
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News