Băncile au ajuns să nu mai accepte cereri pentru Prima Casă, dar Guvernul nu dă drumul la garanţii. Încă mai sunt fonduri aprobate de la începutul programului în acest an, dar cărora nu li s-a dat drumul. Finanţele sunt neîncrezătoare că s-au epuizat deja fondurile deja alocate. Probabail că nu au citit şitirile despre 600 de cereri de finanaţare pe zi.
Două miliarde şi jumătate de lei au fost promişi anul acesta pentru Prima Casă, însă nu toți banii au fost distribuiţi în piaţă. Pentru a putea finanţa în continuare programul, băncile ar mai putea primi garanţii de încă 500 de milioane, bani care au rămas în rezerva statului. Ar înseamna că ar mai putea fi acordate credite de un miliard de lei. Multe dintre instituţiile bancare au epuizat banii de la Guvern încă din prima lună.
„În momentul de față, din punct de vedere al fondului pe care l-am primit în martie, el este finalizat, așteptăm, sperăm noi dacă aceste credite sunt puse la dispoziție, fondul încă disponibil pentru anul 2017 va fi repartizat. Avem undeva la 51.000 de locuințe finanțate de BCR în programul Prima Casă,” precizează Dana Demetrian, vicepreşedinte al unei bănci.
Ministrul Finanțelor spune că este pregătit să dea către bănci și restul banilor din programul Prima Casă, însă nu este convins că bancile au rămas fără bani. Asta în condițiile în care băncile deja nu mai pot accepta clienți noi din lipsa fondurilor.
„Toate băncile au plafon disponibil pentru contractul Prima Casă. Dacă se va consuma plafonul noi mai avem o rezervă și putem suplimenta. Cred că mai putem suplimenta până la rectificare cu 500-600 de milioane, de la rectificare intră în discuție orice sumă, dar, din cercetările mele, toate băncile mai au plafon disponibil,” spune Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor.
„Vrem să vedem nivelul fondului care o să ne fie alocat din acest plafon de 500 de milioane și, la momentul respectiv, o să vedem cum abordăm clienții care au fost interesați de creditul Prima Casă. În momentul ăsta nu mai acceptăm dosare noi,” explică Vlad Huţuleac, supervizor birou credite.
Reprezentanții băncilor au de gând în viitor să se axeze pe credite special pentru tineri care să scoată din piață programul Prima Casă. Pentru moment, o alternativă ar putea fi creditele ipotecare standard.
„Consider cu tărie că a fost un program care a susținut evoluția pieței, dacă nu s-ar fi întâmplat discutam astăzi de un nivel de trai și mai scăzut, dar nu cu siguranță nu putem rămâne la infinit cu acest program Prima Casă. Probabil că ne mai trebuie un an și jumătate să acomodăm produsele standard către un produs pt tineri,” adaugă Dana Demetrian, vicepreşedinte al unei bănci.
„Din punct de vedere al costurilor, un credit ipotecar standard are aceleași costuri ca și creditul Prima Casă, deci practic diferența este foarte mică. Sunt și bănci care mai au fonduri, dar într-adevăr cererea este foarte mare, acum principalul avantaj al creditului Prima Casă este avansul de doar 5 %,” spune Irina Chiţu, consultant financiar.
La un credit de aproape 50.000 de euro, adica 225.000 de lei, prin programul Prima Casă rata lunară ajunge la 878 de lei, iar suma rambursată băncii la finalul perioadei este de aproape 325.000 de lei. Pentru un credit ipotecar standard cu aceeaşi sumă rambursată tot în 30 de ani, rata lunară este cu doar o sută de lei mai mare. Diferenţa este că pentru un credit standard, clientul mai are nevoie şi de un credit de nevoi personale, pentru că avansul este de 3 ori mai mare. În ambele situaţii este nevoie de un salariu de cel puţin 3.000 de lei.
Din 2009 şi până în prezent, peste 200.000 de persoane şi-au cumpărat o locuinţă prin Prima Casă. Atractivitatea programului e dată de avansul mic, de doar 5%, faţă de cel puţin 15% în cazul creditelor imobiliare standard.