La 23 de ani, Andrei Cut este unul dintre cei mai tineri antreprenori din judeţul Timiş. A muncit în Austria şi cu banii câştigaţi s-a întors în satul natal şi a înfiinţat o fermă de măgăriţe. A pornit cu un animal şi acum are 60. S-a decis să investească în ele după ce s-a documentat şi a aflat că laptele lor este foarte valoros. Tânărul fermier folosește rețelele sociale ca să-și promoveze afacerea. Pe Facebook, Instagram, TikTok, animalele sunt vedete.
Tânărul fermier își salută mai întâi câinele: „Bună dimineața, tata. Hai la tata, ciao!”
Diminețile lui Andrei încep foarte devreme. De cele mai multe ori își bea cafeaua la fermă.
Fluieră și-și cheamă măgărițele: „Hai, tata, hai puiu', hai fetele mele, ciao puiu', ce face puiu'?”
Fermier la 23 de ani
Povestea tânărului fermier a început la Sălbăgel, satul natal din județul Timiș. În adolescență a visat să devină fotbalist celebru. A terminat liceul în Lugoj și la 20 de ani a plecat să muncească în Austria. A lucrat 6 luni într-o fermă de vaci. Nu s-a acomodat, dar a fost o experiență care i-a prins bine. Acolo i-a încolțit în minte ideea unei afaceri cu măgărițe.
„În timp ce mergeam la lucru în Austria mereu treceam pe lângă doi măgăruși care erau ținuți ca animale de companie și mi-a venit ideea să mă interesez de măgăruși. Am început să mă informez de la cunoștințe, de la prieteni, de pe internet”, povestește tânărul.
Andrei provine dintr-o familie de fermieri. Cu banii câștigați în Austria și-a cumpărat primele măgărițe. Acum are 60. El le mulge, le duce la păscut, le hrănește și le îngrijește. Fiecare animal are un nume şi este un personaj în povestea tânărului fermier. Ne-o prezintă pe „măgărița-șefă”:
„Ea e prima măgăriță cu care am început ferma. Ea este Puica, măgăriță de vreo 7 ani, de-aia are acest clopot la gât, ea este căpitanul fermei”, spune Andrei.
Cel mai scump lapte de pe piață
Veterana fermei are întâietate la muls.
„Așa se începe dimineața dimineața la noi în fermă, cu voie bună, cu un lapte foarte gustos și sănătos”, spune Andrei. Ne arată apoi laptele muls: „După cum se vede, nici nu se prinde de pereții paharului, este un lapte foarte sănătos, are foarte multe beneficii, după cum vedeți și măgărițelor le place, ar vrea să ia o gustare”.
20 dintre cele 60 de măgărițe produc lapte. Între 800 ml și un litru pe zi, fiecare. Spre comparație, o vacă obișnuită produce zilnic în jur de 15 litri. Laptele de măgăriţă este însă cel mai scump de pe piață. Un litru costă 100 de lei.
„Laptele de măgăriță are caracteristici asemănătoare cu laptele uman și laptele de vacă, dar există o serie de proprietăți care-i generează acest caracter diferențiator. Spre exemplu, laptele de măgăriță are un conținut mai scăzut în lipide comparativ cu laptele uman și laptele de vacă, ceea ce face ca în final să aibă mai puține calorii. Practic, aceeași cantitate de lapte de măgăriță va avea 20 la sută mai puține calorii decât laptele de vacă”, explică medicul Bogdan Timar.
Măgărițele, vedete pe rețelele sociale
Lui Andrei nu i-a fost uşor la început.
„Am avut un client pe săptămână, doi, altădată n-am avut deloc două săptămâni, dar nu ne-am dat bătuți și nu-mi pare rău, pentru că acum am ajuns să avem undeva la 10-15 clienți pe zi, ceea ce ne bucură foarte tare și ne motivează să avansăm tot mai mult”, spune tânărul fermier.
Măgăriţele lui Andrei sunt faimoase pe reţelele sociale. Inedit, dar pentru tânărul antreprenor este cea mai la îndemână modalitate să se facă auzit și cunoscut. De filmat și postat pe internet se ocupă iubita lui.
În acești doi ani de când a pornit afacerea, Andrei a obținut de la autorități certificatul de producător bio. Deja se gândește cum să se dezvolte. Are în plan să folosească laptele de măgăriță în diverse produse cosmetice. Tot aici, acasă.
„Acasă e acasă, totul merge bine, în alte părți nu este ok, nu ești acasă, ești privit altfel, mă refer în străinătate, ești privit altfel”, spune tânărul.
Editor : Luana Pavaluca