Obligațiunile, variantă de economisire
Dacă aţi pus deoparte ceva bani şi vă gândiţi să îi înmulţiţi, să ştiţi că băncile nu mai sunt deloc rentabile. Într-un an abia câştigați un procent peste suma depusă. La unele chiar ajungi să retragi mai puţin decât ai pus. Depozitele la termen şi conturile de economii nu sunt singurele variante de câştig. Digi24 îţi arată cum să ai grijă de banii tăi.
Atunci când statul sau o firmă au nevoie de bani, pot emite obligaţiuni, prin care pot obţine finanţare. În schimbul banilor împrumutaţi, se angajează să ofere o dobândă. Una care, în acest moment, este peste cea oferită de bănci la conturile de economii sau depozite.
Acesta este şi argumentul prin care Ministerul Finanţelor a strâns în acest an, prin emiterea de titluri de stat, de şapte ori mai mult decât intenţionase să ia.
„După cele trei săptămâni cât a durat subscripţia, avem în conturi la Ministerul de Finanțe peste 700 milioane de lei și ce e mai important e că sunt peste 20.000 persoane care au participat la acest proces”, a anunța Dacian Cioloş premierul României.
Românii au împrumutat statul atraşi de dobânzile de 2,15%, aproape duble faţă de media oferită de bănci la depozite.
„Un titlu de stat este o investiție foarte sigură, cu siguranța pe care o oferă guvernul țării respective. Avantajul este că nu este impozitat. Dezavantajul este că titlurile de stat nu sunt disponibile întotdeuna ca instrument de investiție”, afirmă Ionuţ Stanimir, purtător de cuvânt al unei bănci.
În acest an au fost câte trei ordine de cumpărare pe minut şi 194 pe oră. Peste 6.000 de cumpărători au fost din Bucureşti. De altfel, în clasamentul investitorilor sunt judeţele unde nivelul de trai este şi cel ridicat. Ca de exemplu, Prahova, Cluj, Iaşi şi Braşov.
Sumele investite arată şi ele puterea de cumpărare a românilor. În capitală s-au cumpărat titluri în valoare de peste 231 de milioane de lei, iar din judeţele Prahova şi Cluj au venit în medie 30 de milioane de lei.
Cine nu poate aştepta până la scadenţa din 2018 poate tranzacţiona obligaţiunile de stat în orice moment pe Bursă. Dar asta aduce şi riscuri.
„Practic, valoarea de 100 de lei poate fi la 102, 103 lei sau 98 de lei în cazul tranzacţionării”, declară Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.
Situaţia este similară şi în cazul obligaţiunile emise de companiile private, varianta prin care firmele se împrumută în schimbul unei bonificaţii date la o anumită scadenţă.
Răzvan Negoiţă a reuşit să atragă pentru firma sa de leasing un milion de euro prin emiterea de obligaţiuni, pentru care a dat investitorilor în titlurile de valoare o dobândă de câteva ori mai mare faţă de cea oferită de bănci la depozitele de economii.
„Emisiunile de obligaţiuni pe care le avem pe bursă a fost pe trei ani de zile cu plata trimestrială, iar dobânda pe care o oferim este de 8%, o dobândă foarte convenabilă investitorilor. Punându-mă în locul investitorului, nu sunt instrumente mai sigure acum decât obligațiunile”, spune Razvan Negoiţă, acţionar al unei firme de leasing operațional.
Fraţii Logofătu şi-au extins şi ei afacerea din domeniul serviciilor IT cu banii din obligaţiuni, pentru care au decis să dea dobândă de 9%. O cheltuială mică faţă de profitul obţinut, dar un câştig foarte mare şi sigur pentru investitori.
„E important să înţelegem că 9% e o dobândă mică în business-ul nostru. Dacă ne uităm la profitabilitate, marja brută a proiectelor și viteza de rotație, 9% e insignifiant și e mult mai important pentru companii disponibilitatea sursei decât acest preţ”, spune Cristian Logofătu.
Pe Bursa de la Bucureşti sunt șase companii mari pe piaţa principală care au emis obligaţiuni, cele mai multe din domeniul bancar. Ele oferă dobânzi cuprinse între 5 şi 11%.
Companiile mai mici care au listat obligaţiuni pe bursă oferă căştiguri anuale cuprinse între 8 şi 12 procente. Sunt cinci astfel de companii care iau bani din piaţa de capital pentru a se dezvolta.
„Pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti sunt 84 de companii. Valoarea de piaţă a acestora este de 31,2 miliarde de euro. Zilnic se fac tranzacţii în valoare de 7,4 milioane de euro. Bursa locală este mică în comparaţie cu alte pieţe din regiune. Ca să ne facem o imagine. Bursa din Varşovia este de peste șapte ori mai mare, iar zilnic se mişcă 150 de milioane de euro, de 20 de ori mai mulţi bani ca la Bucureşti. Departe suntem şi comparativ cu Bursa din Budapesta, unde numărul companiilor listate este la jumătate. Tranzacţiile zilnice sunt de 30 de milioane de euro, adică de patru ori mai mult ca la Bursa din Bucureşti”, relatează Sergiu Voicu, reportar Digi24.
Informaţiile prezentate nu sunt recomăndari de investiţii.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News