Mina de aur a economiei: antreprenorul de vârsta a doua. Secretul reușitei
Antreprenorii de peste 50 de ani sunt o adevărată mină de aur pentru economiile care se luptă cu îmbătrânirea populației. Deci, inclusiv pentru România! O arată clar datele unui studiu la nivel mondial. În Europa, seniorii care îşi deschid o afacere sunt cel mai puţin încurajaţi, iar toate proiectele guvernamentale de susţinere financiară îi vizează în special pe tineri. Cu toate astea, populaţia în vârstă poate fi mult mai profitabilă pentru creşterea economică, se arată în raport.
Cine nu are bătrâni să îşi cumpere, spune un proverb care, în mod paradoxal, pare să fie valabil și în economie.
Ovidiu Constantinescu este unul dintre puţinii români care au avut curajul să înceapă o afacere pe cont propriu după 55 de ani. Povara pe care o resimt statele europene în plata pensiilor s-ar putea reduce, dacă guvernele ar încuraja mai mult afacerile înfiinţate de oamenii trecuţi de prima tinereţe, spun autorii danezi ai studiului Global Entrepreneurship Monitor.
„Trebuie să recunosc: tot ce se întâmplă în spatele facturilor pe care eu le trimit lună de lună contabilului este o mare enigmă pe care eu nu o ştiu şi o înţeleg cu greu. Pentru că nu m-am mai lovit de ea până acuma”, mărturisește Ovidiu Constantinescu.
După ce a fost profesor şi a lucrat într-o companie petrolieră şi pentru o casă de avocatură, s-a văzut nevoit să devină propriul angajat. Acum face marketing pentru diferite companii.
„Trebuie să îţi învingi nişte reflexe de angajat pe care le-ai avut o viaţă întreagă şi să înveţi să fii antreprenor. Calculele pe care le faci la 20 de ani şi la 50 de ani sunt total diferite”, spune Ovidiu Constantinescu.
„Oamenii preferă să iasă la pensie şi pur şi simplu să devină inactivi. România şi Europa în general sunt construite ca state sociale, în care mai degrabă protecţia socială este ridicată la un rang superior”, subliniază Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor.
Încurajarea afacerilor înfiinţate de oamenii aflaţi în pragul pensiei ar aduce mai multe locuri de muncă şi, implicit, mai mulţi plătitori de taxe către stat. Tot statul ar scăpa şi de povara asistenţei sociale pentru o bună parte din această categorie de vârstă.
Dintre firmele mici active în România, cele mai puţine sunt deţinute de români până în 29 de ani sau peste 60 de ani. 13 procente în cazul ambelor categorii de vârstă. Cel mai mare apetit pentru antreprenoriat îl au cei cu vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani.
La nivel mondial, 63% dintre oamenii de afaceri cu vârstă mai înaintată investesc mai mult decât media.
sub 29 ani: 13%
30-39 ani: 26%
40-49 ani: 30%
50-59 ani: 16%
peste 60 ani: 13%
Avantaje:
Crearea de joburi
Plătitori de taxe
Reducerea asistenţei sociale
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News