Liderii economiei mondiale, îngrijorați de neo-protecționismul lui Donald Trump

Data actualizării: Data publicării:
hgvjgvhb

Politicile protecționiste ale noii administrații din SUA vor avea probabil un impact negativ asupra economiei, eclipsând orice efecte pozitive ale măsurilor de stimulare, a afirmat vineri directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde. Temeri similare au fost exprimate și de Roberto Azevedo, șeful Organizației Mondiale a Comerțului.

hgvjgvhb

Cu ocazia unei dezbateri organizate în cadrul Forumului de la Davos, Lagarde a spus: "Per total, probabil că nu vor avea consecințe pozitive", potrivit Reuters și DPA, informează Agerpres.

În timpul campaniei electorale, Trump a promis reduceri de taxe și majorarea cheltuielilor în infrastructură.

Previziunile de creștere ale economiei SUA în acest an au fost îmbunătățite datorită planificatelor reforme din sectorul fiscal și a măsurilor de stimulare a economiei.

"Întrebarea noastră este cum aceste măsuri fiscale vor fi combinate cu măsuri comerciale care, cel mai probabil, vor avea un impact negativ", a declarat Lagarde.

Potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat luni de FMI, PIB-ul SUA ar urma să urce cu 2,3% în acest an și cu 2,5% anul viitor, față de un avans de 2,2% și, respectiv, 2,1% previzionat în octombrie.

Șeful OMC: Războaiele comerciale vor distruge locurile de muncă

Lumea ar trebui să se ferească de crearea unei crize, pe fondul discuțiilor privind războaiele comerciale, a afirmat vineri Roberto Azevedo, directorul general al Organizației Mondială a Comerțului (OMC), la o reuniune a miniștrilor Comerțului de la Forumul Economic Mondial de la Davos, transmite și Reuters.

"Am auzit tot felul de informații la Davos în legătură cu războaiele comerciale. Acestea vor distruge locurile de muncă, nu vor crea slujbe. Cu siguranță trebuie să evităm să declanșăm o criză din cauza unor vorbe goale", a avertizat șeful WTO.

''Comerțul a ajutat la scoaterea din sărăcie a unui miliard de oameni, dar încă mai sunt multe de făcut pentru a împărți beneficiile, atât timp cât efectele pozitive ale comerțului nu au sens pentru cineva care și-a pierdut locul de muncă", a afirmat Roberto Azevedo.

Acesta a adăugat: "În același timp, trebuie să recunoaștem că motorul principal al schimbării îl reprezintă tehnologia, inovația. Atacarea comerțului și adăugarea unor bariere nu vor fi de ajutor".

Șeful OMC a anunțat că nu a avut un contact direct cu noua administrație de la Washington și este dificil de speculat care vor fi politicile sale comerciale.

"Va fi necesar să vedem dacă temerile SUA privind comerțul pot fi rezolvate prin instrumentele de care dispune Organizația Mondială a Comerțului", a arătat el.

La reuniunea miniștrilor Comerțului au participat reprezentanți ai fostei administrații de la Washington, ai Chinei, Rusiei și Uniunii Europene. 

"Oficialii au fost de acord că protecționismul nu este răspunsul adecvat la opiniile anti-comerț și la temerile privind schimbările tehnologice", a declarat ministrul elvețian al Economiei, Johann Schneider-Ammann.

"În schimb, comerțul ar trebui să fie mai inclusiv și beneficiile lui să fie extinde cât mai larg", a adăugat acesta.

Noua administrație de la Washington nu caută un conflict cu China, dar vrea ca SUA să obțină profituri mai ridicate de pe urma legăturilor sale comerciale cu statul asiatic, a afirmat, marți, Anthony Scaramucci, viitor consilier al președintelui ales al SUA. Acesta a reacționat, astfel, la declarația președintelui Chinei, Xi Jinping, potrivit căruia ''nimeni nu va ieși învingător într-un război comercial''.

Acordurile comerciale ale SUA cu unele state au dus la pierderi de locuri de muncă în Statele Unite și la eroziunea clasei de mijloc, susține viitorul consilier al lui Trump.

''SUA și noua administrație nu vor un război comercial'', a afirmat Scaramucci, făcând apel la China ''să întindă mâna către SUA și să creeze simetrie''.

Un nou război comercial nu ar fi în interesul nimănui și protecționismul duce doar la un impas, a avertizat marți președintele Chinei, Xi Jinping, la Forumul Economic Mondial.

''Urmărirea protecționismului este ca și cum te-ai încuia singur într-o cameră întunecată. Deși vântul și ploaia pot fi ținute în afară, tot așa sunt și aerul și lumina'', a declarat președintele Chinei.

Xi Jinping nu a pronunțat numele președintelui ales al SUA, Donald Trump, dar pare să fi reacționat la declarațiile oficialului american împotriva acordurilor de liber schimb și a planurilor de a înfrunta China în probleme comerciale.

Trump a criticat politica valutară a Chinei, disputele de la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și a amenințat că va lua măsuri, dacă Beijingul nu va stopa practicile comerciale incorecte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...