Încrederea investitorilor străini în economia României nu doar că nu este una care să ne bucure, dar ea este chiar în scădere. Au şi argumente solide în acest sens. Nu că este ceva nou, dar situaţia pare să fie tot mai imprevizibilă, dacă ne uităm la birocraţie, la infrastructura deficitară şi la legile care se tot schimbă şi care sunt tot neclare. Reacţiile oamenilor de afaceri străini faţă de mersul economic al României au fost strânse într-un chestionar.
Birocraţia este cea mai mare problemă cu care se confruntă oamenii de afaceri. Toţi investitorii întrebaţi de Consiliul Investitorilor Străini au spus că legile din România lasă ţara în urma altor state europene în care ei au afaceri.
Nu doar că legislaţia este stufoasă, dar este şi neclară şi în continuă schimbare. Ultimul exemplu este chiar de la Codul Fiscal modificat deja de patru ori numai de la începutul anului.
Lista nemulţumirilor continuă cu starea prostă a infrastructurii. Comunicatul organizaţiei care reprezintă companii cu o cifră de afaceri cumulată de peste 40 de miliarde de euro spune că 92 la sută dintre străinii care au afaceri în România spun că infrastructura nu este suficient de bine dezvoltată, dar acest lucru "nu mai este demult o surpriză pentru nimeni."
În aceste condiţii, şansele ca România să atragă noi investiţii sunt reduse, potrivit Consiliului Investitorilor Străini.
Probleme sunt şi cu forţa de muncă. 68 la sută dintre participanţii la studiu susţin că forța de muncă disponibilă nu este suficient de competitivă. Puse cap la cap, toate aceste neajunsuri au făcut ca încrederea investitorilor în economia românească să scadă. Mai mult, 54% dintre oamenii de afaceri care au participat la studiu se așteaptă ca veniturile lor să crească în acest an.
Investițiile străine în România anul trecut la 4,5 miliarde de euro, în foarte ușoară creștere față de anul anterior, dar la jumătate comparativ cu 2008.
FOTO: Shutterstock